DELFT - Violist en klimaatcomponist Tim Kliphuis componeerde het orkestwerk Kosmos, waarmee hij mensen wil inspireren tot positieve actie voor het klimaatvraagstuk. Hij voerde diepgaande gesprekken met Nederlandse topwetenschappers en verwerkte hun verhalen en kennis in zijn muziek. Komen er ooit palmbomen op de Noordpool? Waar gaat plankton ’s nachts naar toe? En hoe krijg je in een bos een andere kijk op de wereld. Kortom: met de uitvoering van het werk wil hij mensen tot denken aanzetten.


Na Wonderfeel treedt Kliphuis op tijdens het Delft Chamber Music Festival. Dat doet hij, samen met 17 jonge klassieke profmusici, alumni van het Nationaal Jeugdorkest. Aafke Fraaije van de Technische Universiteit Delf gaat in op de vraag of mensen door beeldende kunst en muziek meer begrip voor elkaar kunnen krijgen in het debat over klimaatverandering.

Aafke Fraaije is postdoctoraal onderzoeker Art for Climate Solidarity aan de Technische Universiteit Delft. In haar onderzoek gebruikt ze transdisciplinaire methodologieën om te onderzoeken hoe de beeldende en podiumkunsten een inclusief overleg over wetenschap en technologie kunnen bevorderen. Haar huidige onderzoek gaat over het bevorderen van empathie en solidariteit in het debat over klimaatverandering via de beeldende en podiumkunsten. Zij neemt de ervaring van dit concert weer mee in haar onderzoek

Tim Kliphuis treedt op met 17 jonge klassieke profmusici: alumni van het Nationaal Jeugdorkest die aan het begin van hun carrière staan. Ze krijgen naast deze muzikale ervaring, intensieve coaching op het gebied van presentatie, improvisatie en creativiteit.
Van de gesprekken tussen Kliphuis en de wetenschappers is een podcast gemaakt: 'Componeren of verzuipen' van NPO Luister / NTR.

Dit concert wordt opgenomen door de NTR en op een later moment uitgezonden via NPO Klasssiek.

Kosmos wordt ondersteund door: Het Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Dioraphte, Gemeente Hilversum, NORMA fonds, Van den Berch van Heemstede Stichting en Gravin van Bylandt Stichting.