ROTTERDAM - Provincie Zuid-Holland, gemeenten, ondernemers, partners zoals Havenbedrijf Rotterdam, Greenport West-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bundelen hun krachten binnen het Verspact Dutch Fresh Port en Verspact Westland. Deze initiatieven dragen bij aan duurzamere logistiek, betere bereikbaarheid én versterken de regionale economie. Met deze samenwerking zetten we concrete stappen naar een toekomstbestendige verslogistiek!
Fruit Logistica, die van 5 t/m 7 februari 2025 plaatsvond in Berlijn, is de grootste handelsbeurs ter wereld op het gebied van verse producten, machines en technologie en het trefpunt voor de mondiale verslogistieke transportketen. Fruit Logistica richt zich op kennisuitwisseling van adaptieve oplossingen en is daarmee een drijfveer achter innovatie.
De aanwezige gedeputeerden Meindert Stolk (Economie en Innovatie), Frederik Zevenbergen (Verkeer en Vervoer) en Arne Weverling (Haven en Industrie) spraken met de Transport- en Landbouwraden over het verbeteren van logistieke verbindingen tussen Zuid-Holland en Centraal-Europa.
Daarnaast kondigden zij samen met diverse partners 2 Verspacten aan:
Verspact Dutch Fresh Port
Dutch Fresh Port in Barendrecht en Ridderkerk is het grootste verslogistieke knooppunt van Europa en speelt een cruciale rol in de bevoorrading van verse producten. Samen met de haven van Rotterdam en Greenport West-Holland vormt het de ‘European Fresh Gateway’. Om deze positie te behouden en versterken, werken overheden en ondernemers aan efficiëntere en duurzamere logistiek.
Efficiënt, duurzaam en beter bereikbaar
Het Verspact Dutch Fresh Port is een lokale investeringsagenda die inzet op het verbeteren van verslogistieke stromen. Een efficiëntere logistiek verlaagt emissies, verbetert de bereikbaarheid en verhoogt de leefbaarheid. Dit sluit aan bij het bredere Realisatiepact Rotterdam en Omgeving (ReaReo), dat zich richt op multimodaal vervoer, digitalisering en een netwerk van logistieke hubs.
Innovaties en investeringen
Om transport slimmer en duurzamer te maken, worden verschillende maatregelen genomen:
Een tijdelijke reeferhub; een speciale hub voor gekoelde containers om wachttijden te verminderen en transport slimmer te plannen voor betere spreiding van wegtransport.
Onderzoek naar meer vervoer via spoor en binnenvaart.
Samenwerking met bouwlogistiek en zero-emissie stadsdistributie.
De BP MobilityHUB (2026) met een trucklaadplein, walstroom en beveiligde truckparking.
Ontwikkeling van een waterstofvulpunt en slim energiesysteem.
Digitale innovaties zoals CorridorAlert en Vertrouwensketen voor meer veiligheid en efficiëntie.
Verspact Westland
Het verslogistieke netwerk in Greenport West-Holland verbindt productiebedrijven, bedrijventerreinen en havens. Dit netwerk speelt een grote economische rol, maar staat onder druk door toenemende vraag, beperkte infrastructuur en de noodzaak om duurzamer te werken. Het Verspact Westland richt zich op slimme oplossingen om deze uitdagingen aan te pakken.
Uitdagingen en kansen
De groei van de regio leidt tot meer transportbewegingen en verkeersdrukte. Tegelijkertijd zijn er hoge duurzaamheidsdoelen, zoals een CO2-reductie van 35% in 2026 ten opzichte van 2015. Om de logistiek toekomstbestendig te maken, richt dit Verspact zich op vier strategieën:
Modal shift – Meer transport via water en spoor in plaats van de weg.
Slimme logistieke hubs – Efficiënte overslag- en bufferlocaties om drukte te verminderen.
Verduurzaming transport – Stimuleren van emissievrij transport zoals elektrische trucks en waterstofvoertuigen.
Digitalisering en innovatie – Betere informatiedeling om logistieke processen te verbeteren.
Concrete projecten en maatregelen
Om deze strategieën te realiseren, zijn er verschillende projecten opgezet:
Reeferhubs : Speciale hubs voor gekoelde containers om wachttijden te verminderen en transport slimmer te plannen.
E-fuels netwerk : Uitbreiding van laadinfrastructuur voor elektrisch en waterstoftransport.
Nachtdistributie : Verplaatsen van transport naar daluren om files en CO2-uitstoot te verminderen.
Data-gedreven logistiek : Verbeterde digitale systemen om real-time informatie te delen, wachttijden te verkorten en routes efficiënter te plannen.
Twee Verspacten, één missie
Met deze Verspacten wordt gewerkt aan een efficiënter, duurzamer en slimmer logistiek systeem voor verse producten in Zuid-Holland. Dit draagt niet alleen bij aan economische groei, maar ook aan een schonere en beter bereikbare regio.