ROTTERDAM - Toonkunst Rotterdam, het oudste oratoriumkoor van Nederland, voerde op 22 april 1870 de eerste Matthäus Passion in ons land uit. Om dit jubileum te vieren, ontwikkelt het koor in 2020 een omvangrijk stadsproject rond het meesterwerk van Johann Sebastian Bach. Het doel: zoveel mogelijk mensen in Rotterdam en Almere kennis laten maken met dit icoon van de westerse muziek.

De Matthäus Passion heeft een zeer aansprekend verhaal. Het zit vol menselijke en emotionele onderwerpen die iedereen herkent. Toonkunst heeft deze onderwerpen voor de campagne gebundeld in de universele thema’s ‘Vriendschap. Verraad. Vergeving’.

Door de brede basis en de getrapte opbouw worden zoveel mogelijk mensen in en om Rotterdam en Almere bij het ‘Stadsproject Matthäus Passion 2020’ betrokken. Een aantal van hen wordt bij meerdere onderdelen de gelegenheid geboden een rol te spelen. Uiteindelijk doen honderden schoolkinderen, koorleden van Toonkunst in de kleinere solo-rollen, en de beste amateurzangers uit de Ariadag en de Meezing-Matthäus mee aan de twee slotconcerten.

Wat houdt het stadsproject in?

Honderden schoolkinderen in Rotterdam en Almere bereiden zich voor op hun aandeel in de Meezing-Matthäus en de slotconcerten. Ze worden met lesmateriaal begeleid door ZangExpress en JaJa Zingen voor kids (vanaf januari 2020)
● Spectaculaire kickoff met koor en orkest op Rotterdam Centraal (5 maart)
● De Ariadag, waarop amateurzangers de solistische delen kunnen zingen (7 maart, Rotterdam en 15 maart, Almere)
● Toonkunst trekt met Matthäus de wijk in. Te denken valt aan culturele wijkcentra, bibliotheken, ouderenvoorzieningen, ziekenhuizen, kerken en gebedshuizen (7–21 maart, Rotterdam)
● De Meezing-Matthäus, waarbij letterlijk iedereen welkom is om mee te doen (14 maart, Rotterdam)
Twee concerten als sluitstuk van het stadsproject, waarin alle onderdelen van het stadsproject samenkomen
– 26 maart, 19.30 uur, KAF Almere
– 28 maart, 19.30 uur, De Doelen Rotterdam
– Toonkunst Rotterdam, 200 schoolkinderen en Collegium Delft onder leiding van Maria van Nieukerken
– Maarten Koningsberger (Christus), Johannette Zomer (sopraan), Marcel Reijans (tenor), Gerben Houba (Evangelist), Elsbeth Gerritsen (alt), Joris Derder (bariton)

Over de dirigent en artistiek leider
De drijvende kracht achter het stadsproject is Maria van Nieukerken. Maria is dirigent en artistiek leider van Toonkunst Rotterdam, PA’dam en het Belgisch nationaal jeugdkoor BEvocal. Zij werkte onder andere samen met het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam en Collegium Vocale Gent.

Over Toonkunst Rotterdam
Toonkunst Rotterdam kent drie verschijningsvormen: van Kamerkoor Toonkunst (25 zangers) en het Middenkoor Toonkunst (40 zangers) tot het complete koor met ruim 100 leden. Toonkunst Rotterdam heeft in de loop der tijd een zeer breed repertoire opgebouwd, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot grote oratoria. Het stond op grote en kleine (inter)nationale podia, met symfonieorkesten en individuele muzikanten. Toonkunst Rotterdam werkt onder andere samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Sinfonia Rotterdam.

Inschrijving op de Ariadag en de Meezing-Matthäus start vanaf 20 december 2019.
Meer informatie, kaarten en meedoen via www.toonkunst.nl.