ROTTERDAM - Emma van Nieuwenhuizen (23) uit Rotterdam is op zaterdag 12 oktober verkozen tot jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid. Haar overwinning werd bekendgemaakt tijdens de finale van Je Bent Jong En Je Wil Wat in de Tolhuistuin in Amsterdam. De komende twee jaar zal Emma de stem van Nederlandse jongeren laten horen over belangrijke mensenrechten en veiligheidskwesties, zowel op nationale als internationale conferenties en toppen.

Online campagne


In aanloop naar de finale voerden de kandidaten een intensieve on- en offlinecampagne. Jongeren tot en met 29 jaar uit heel Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk konden via NJR (Nationale Jeugdraad) hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Tijdens Je Bent Jong en Je Wil Wat gaven de finalisten een speech en werden zij beoordeeld door een vakjury. Ook het aanwezige publiek kon ter plekke hun stem uitbrengen. Uiteindelijk behaalde Emma de meeste punten op basis van zowel de publieksstemmen als de beoordeling van de jury.

“Jongeren vormen meer dan de helft van de wereldbevolking, maar slechts 3% van ons is vertegenwoordigd op plekken van besluit. Dit moet anders. Liever vandaag, dan morgen.” – Emma

Jongerenvertegenwoordigers Biodiversiteit en Voedsel

De jongerenvertegenwoordigers van NJR vormen de schakel tussen jongeren en politiek. Ze gaan op zoek naar meningen en ideeën van jongeren uit het hele land. Deze bespreken ze vervolgens met onder andere beleidsmakers op belangrijke toppen, zoals de Commission on Social Development. Tijdens Je Bent Jong En Je Wil Wat werden nog drie nieuwe jongerenvertegenwoordigers gekozen: voor de thema’s Biodiversiteit en Voedsel (Natasja Hölscher), Europese Zaken (Niels Zagema) en Duurzame Ontwikkeling (Tommy Blomvliet). De verkozen jongerenvertegenwoordigers blijven twee jaar in functie.

Je Bent Jong en Je Wil Wat

Het jaarlijkse festival Je Bent Jong en Je Wil Wat stond dit jaar in het teken van polarisatie. Met inspirerende sprekers zoals Eric van der Burg (VVD politicus), Kamran Ullah (hoofdredacteur Telegraaf) en Jerry Afriyie (mensenrechtenactivist), werd er ingegaan op hoe framing in de media bijdraagt aan het versterken of verminderen van polarisatie. Daarnaast volgden de aanwezige jongeren workshops en sessies van toonaangevende organisaties als PAX, Oxfam Novib, SNS Bank en Represent Jezelf om te leren hoe zij zelf maatschappelijke impact kunnen maken.

NJR

NJR is de koepel van 41 landelijke jongerenorganisaties en daarmee het grootste jongerennetwerk in Nederland. Wij werken aan een wereld waarin alle jongeren zich thuis voelen, het beste uit zichzelf kunnen halen en positieve impact hebben op elkaar en op hun omgeving. Dagelijks werken en spreken wij met allerlei jongeren. Voor en door jongeren: dat is al jarenlang onze expertise. Wij weten daarom wat er speelt en wat belangrijk is.