ZEIST – De 17-jarigen Ana Mekerishvili uit Den Haag, Hanne Snijders uit Rotterdam en Kati Overbeeke uit Eindhoven hebben alle drie een bronzen medaille behaald bij de European Girls' Mathematical Olympiad. Samen met vijf andere Nederlandse meiden gingen Ana, Hanne en Kati deze week de strijd aan met ruim 200 meiden uit 51 andere landen. Vanwege het coronavirus vond het EK wiskunde voor meisjes niet plaats in Egmond aan Zee, maar online en op afstand. De deelneemsters werkten in hun eigen land twee keer 4,5 uur aan zes pittige wiskundeopgaven. Bij de virtuele sluitingsceremonie van het online evenement zijn vanmiddag om 16:00 de medaillewinnaressen bekendgemaakt.


Bij internationale wiskundewedstrijden zoals de European Girls' Mathematical Olympiad behaalt ongeveer de helft van de deelneemsters een medaille: de beste 10% verdienen een gouden medaille, de ongeveer 15% daarna verdienen een zilveren medaille en de 25% daarna verdienen een bronzen medaille. Per opgave waren 7 punten te verdienen. De hoogst mogelijke score was dus 42. Het lukte Ana met 13 punten, Hanne met 16 punten en Kati met 11 punten om bij deze beste helft van de deelneemsters te eindigen. Voor een bronzen medaille waren namelijk minimaal 11 punten nodig.

Elk deelnemend land mocht een team van vier meiden afvaardigen naar deze wedstrijd. Voor Nederland, als organiserend land, mocht een extra belofte-team meedoen aan de wedstrijd. De resultaten van alle Nederlandse deelneemsters waren als volgt:

Nederland A:
16 pt – BRONS: Hanne Snijders (17 jaar, Rotterdam, 6 vwo, Marnix Gymnasium Rotterdam)·
13 pt – BRONS: Ana Mekerishvili (17 jaar, Den Haag, 6 vwo, Edith Stein College Den Haag) ·
11 pt – BRONS: Kati Overbeeke (17 jaar, Eindhoven, 6 vwo, Stedelijk College Eindhoven)·
5 pt: Samantha Li (17 jaar, Eindhoven, 5 vwo, Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven)

Nederland B (belofteteam):
8 pt: Allie Zong (14 jaar, Veldhoven, 2e klas, Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven)·
7 pt: Naomi Zwaneveld (17 jaar, Den Haag, 5 vwo, Montaigne Lyceum Den Haag)·
5 pt: Femke Voogt (17 jaar, Made, 5 vwo, Dongemond College Raamsdonksveer)·
4 pt: Lisa van Barneveld (16 jaar, Dirksland, 6 vwo, CSG Prins Maurits Middelharnis)

In totaal ontvingen 52 van de 204 deelneemsters een bronzen medaille, 41 een zilveren medaille en 19 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement eindigde het Nederlandse A-team op de 31e plaats van de 53 deelnemende teams. Het landenklassement werd aangevoerd door Rusland, gevolgd door Servië en Roemenië. Naast Europese teams deden ook gastteams mee uit onder andere Australië, Indonesië en Mexico. Na de wedstrijd stonden er diverse online activiteiten op het programma, zoals een kubus-vouw-challenge, een meet&greet met de sponsors en een virtueel bezoek aan de Keukenhof. Via een speciaal ontwikkelde app en intensief gebruik van de sociale media werd het gebrek aan fysieke ontmoetingen zo goed mogelijk gecompenseerd.

De European Girls' Mathematical Olympiad (EGMO) is in het leven geroepen om meer meisjes te stimuleren hun wiskundig talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. De EGMO biedt deze meiden niet alleen de gelegenheid om op internationaal wedstrijdniveau te excelleren, maar ook om andere meiden met een talent voor wiskunde te ontmoeten. Zowel de wedstrijd als deze ontmoetingen kunnen eraan bijdragen dat deze meiden hun wiskundetalent verder zullen ontwikkelen en bijvoorbeeld een studierichting in de bètawetenschappen zullen kiezen.

De EGMO wordt georganiseerd vanuit Stichting Nederlandse Wiskunde Olympiade, door een team van 40 organisatoren. De Nederlandse teams werden begeleid door Gabriëlle Zwaneveld (Technische Universiteit Delft), Feike van Ammers (Universiteit Utrecht) en Dirk van Bree (Radboud Universiteit Nijmegen). Hoofdsponsor van EGMO 2020 is ING, naast het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De overige sponsors zijn Optiver, G-Research, IBM SPSS Fund Jacqueline Meulman, Universiteit Leiden, ASML, Diamant, STAR-cluster en W&I Outreach, en verder nog Jane Street, Spinoza Fund Aad van der Vaart, Cito, Freudenthal Instituut, Keylane, NVvW, NDNS+ en St. Michaël College.