In een uitverkocht Theater Zuidplein nam BuurtBuik de prijs in ontvangst "We kunnen het heel goed gebruiken voor onze nieuwe locatie in West. Met de prijs kunnen we een bakfiets, kookgerei en flyers voor de buurt bekostigen, maar natuurlijk ook een mooi bedankje geven aan al onze vrijwilligers."
AIR - Architectuur Instituut Rotterdam zette in september namens de Van der Leeuwkring een Open Oproep uit.
Uit de 22 inzendingen selecteerde een jury drie genomineerden: Groene Makers Carnisse en Buurtklimaatje, Stadsgrond en BuurtBuik. De drie genomineerde inzendingen zijn stuk voor stuk initiatieven die grote maatschappelijke thema's – voedselverspilling, hittestress, CO2-uitstoot - op een positieve manier aanvliegen en letterlijk de handen uit de mouwen steken om ze aan te pakken, aldus de jury.
De Van der Leeuwkring is onder de indruk van de energie en daadkracht van alle genomineerden, maar zag in BuurtBuik een initiatief met een enorme groeipotentie dat een directe en zichtbare impact maakt. Door voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd eenzaamheid te bestrijden, creëert BuurtBuik een warm hart in de wijk.
Over BuurtBuik
BuurtBuik is een vrijwilligersorganisatie uit Rotterdam Zuid die wekelijks gratis gezonde maaltijden bereidt van gered voedsel. Het initiatief brengt mensen samen, bestrijdt voedselverspilling en draagt bij aan een inclusieve samenleving.
Gezien de totale voedselverspilling in Nederland en het aantal eenzame ouderen, arme en kwetsbare gezinnen en zelfs kansarme jongeren is de nood hoog voor BuurtBuik om te groeien en meerdere locaties te openen in Rotterdam. Er zijn al vergevorderde plannen voor een nieuwe locatie in West.
Genomineerden: Groene Makers Carnisse X Buurtklimaatje en Stadsgrond
Door buurtgenoten te helpen hun groene plannen uit te voeren is Carnisse in de afgelopen jaren een heel stuk groener geworden. Groene Makers Carnisse en Buurtklimaatje gaan persoonlijk van deur tot deur en nodigen mensen uit om mee te doen. Ze legden samen met enthousiaste buurtbewoners bijna 2.300 meter geveltuinen aan, tientallen boomtuinen, pootten 120.000 bloembollen, transformeerden het Robbenoordplein met 180 m2 nieuw groen en maakten een groen lint van de stenige Markerstraat.
Het initiatief Stadsgrond brengt twee werelden samen: de grond als bouwmateriaal en de stad voor nieuwkomers. Stadsgrond biedt een oplossing voor de bouw door kleigrond - een afvalstroom uit grote infrastructurele projecten – om te zetten naar een veelzijdig bouwmateriaal met 1% uitstoot ten opzichte van baksteen. In workshops wordt samen met nieuwkomers gewerkt met ruwe aarde als bouwmateriaal. Deze aanpak adresseert niet alleen de dringende behoefte aan duurzame bouwpraktijken, maar creëert ook waardevolle kansen voor nieuwkomers op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Over de Van der Leeuwprijs
De Van der Leeuwprijs wordt mogelijk gemaakt door de Van der Leeuwkring, een netwerk van professionals die zich inzetten voor de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van Rotterdam.