ROTTERDAM - Op 12 januari meldde Sarah de Koff zich bij het gemeentehuis van Rotterdam om haar steun te geven aan de nieuwe politieke partij Volt. Een dag eerder deden Sipke Dijkshoorn en Tomas Königs dat in Schiedam. Zij hopen dat tenminste 30 medeburgers in elk kiesdistrict van Nederland deze maand hun voorbeeld volgen.

Want als nieuwe politieke partij moet Volt aantonen dat zij door voldoende stemgerechtigde burgers wordt gesteund om aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer deel te mogen nemen. Sarah, nummer 16 op de lijst van Volt, heeft daar alle vertrouwen in: “Het is voor het eerst dat Volt aan de Tweede Kamer verkiezingen deelneemt op 17 maart, maar we zijn al twee jaar actief in Nederland. We hebben 20 ‘steden teams’ in het hele land. Alle teams mobiliseren nu leden en aanhangers om in hun gemeentehuis het ondersteuningsformulier te laten ondertekenen.” Zo ook in Rotterdam en omgeving, dat bestaat uit twee kiesdistricten. De gehele gemeente Rotterdam is kiesdistrict 13 en de omringende gebieden van Schiedam tot Dordrecht en van Delft tot Albrandswaard behoren tot kiesdistrict 14. “Je hoeft geen lid van Volt te zijn om een ondersteuningsverklaring te tekenen. Je uit ermee je goedkeuring dat wij meedoen met de verkiezingen, dus het is ook geen definitieve stem op Volt”, voegt Tomas toe. Als campagneleider van Volt in Rotterdam doet hij alles om ervoor te zorgen dat de benodigde ondersteuningsverklaringen verzameld worden en er een knallende campagne wordt neergezet in Rotterdam en omstreken.

Anders dan alle andere partijen
Alweer een nieuwe politieke partij, zijn er nog niet genoeg? Op deze vraag heeft Sarah een snel en duidelijk antwoord: “De aanpak van Volt zie je bij geen enkele andere partij”, zegt zij. “Als eerste en enige politieke partij is Volt actief in alle landen van Europa.”. Waarom dat nu van belang is weet zij ook snel uit te leggen: “Omdat er steeds meer op ons af komt dat niet meer nationaal te beheersen is. Denk aan het klimaatprobleem, cyberveiligheid, criminaliteit, vluchtelingenopvang, welvaartsverdeling, de macht van de grote technologiebedrijven. En, zeker nu: het bestrijden van Corona. Het zou toch veel effectiever zijn geweest als alle landen tegelijk een paar weken in lockdown waren gegaan en samen mondkapjes hadden ingekocht? Daarom wil Volt in alle landen met één visie in de politiek meepraten. Dus ook in de Tweede Kamer.”

Veel jongeren
Maar andere partijen werken toch ook internationaal samen? “Dat vergt altijd moeizaam overleg tussen verschillende partijen”, reageert Sarah. “Volt heeft overal eigen vertegenwoordigers, die beseffen hoe belangrijk goede Europese samenwerking is, juist in deze tijd. Die stem ontbreekt vrijwel in de Nederlandse politiek.” Is dat niet een beetje hoog gegrepen voor een nieuwe partij? “Vergis je niet”, zegt Sarah. “Volt is pas een paar jaar geleden opgericht, maar heeft nu al in alle EU-landen vestigingen en al ruim 30 verkozen vertegenwoordigers verspreid over Europa. Heel veel jonge mensen voelen zich aangetrokken tot onze partij, juist omdat Volt over grenzen heen denkt, doet en contacten heeft. Dat is hun wereld. De meeste andere partijen stammen nog uit de vorige eeuw, waarin nationale politiek de toon zette. Volt is voor de nieuwe generatie een unieke kans om het meteen Europees op te zetten. Dat ondersteun ik van harte. En ik merk dat ik niet de enige ben.” Daarmee verwijst Sarah naar het team van Volt in Rotterdam, waar wekelijks nieuwe leden bijkomen, en waar actief wordt gewerkt aan de campagne voor de komende verkiezingen. En waar kunnen mensen terecht die meer willen weten? “Ik raad iedereen aan even op www.stemvolt.nl te kijken. Daar vind je het verhaal van Volt, de kandidaten voor de verkiezingen, het verkiezingsprogramma en contactgegevens van alle steden- en regioteams. Iedereen is welkom om een keer kennis te komen maken bij een online bijeenkomst.”

Volt Rotterdam is de lokale tak van de pan-europese partij Volt in Rotterdam.

Voor meer informatie over wat Volt Rotterdam doet en waar het voor staat kijk op:
https://voltnederland.org/