ROTTERDAM - Velen van ons denken de stad te kennen, maar wat weet u eigenlijk van andere wijken? Tijd voor een verkenning. Deze keer: Agniesebuurt en Provenierswijk. Deze wijken liggen naast elkaar, achter het centraal station. Beide zijn echte stadswijken met veel voorzieningen, winkels en horeca.

De Provenierswijk ligt pal achter Rotterdam Centraal. Direct ten oosten ervan ligt de Agniesebuurt. De wijken worden van elkaar gescheiden door de drukke Schiekade. Beide wijken hebben een relatief jonge bevolking met de grootste groep tussen de 25 en 45 jaar.

Provenierswijk

De Provenierswijk werd rond 1870 gebouwd. De binnenstad was overvol en er was dus uitbreiding nodig. De statige 19e eeuwse singels zijn onlangs in hun oude glorie hersteld en opgesierd met kunstwerken. Ze geven de wijk een groene, rustieke uitstraling. Er zijn galerieën en verschillende eetgelegenheden. Er wonen ongeveer 4.700 mensen.

Agniesebuurt

Het gebied van de Agniesebuurt werd rond 1880 bebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de wijk verwoest. Tijdens de wederopbouw kwamen er winkels, huizen en een bedrijventerrein, het Zomerhofkwartier. Dat staat nu bekend als ZoHo, met veel creatieve ondernemers. Hier komen de komende jaren zo’n 600 woningen. In de Agniesebuurt wonen nu ongeveer 4.000 mensen.

Langste dakpark

Een van de opvallendste bouwwerken in de Agniesebuurt is de Hofbogen, de voormalige spoorlijn naar Den Haag-Scheveningen. Dit rijksmonument is 2 kilometer lang en loopt ook nog door 3 andere wijken. Op de voormalige spoorlijn komt het langste dakpark van Nederland. In de bogen eronder zitten nu veel ondernemers. Paul Sharo van koffiezaak Man met Bril is een van hen.

‘Het is heel leuk om hier te ondernemen’, zegt Sharo. ‘Het is hier veranderd van een straat waar niets gebeurde, tot een plek met steeds meer leuke bedrijven: kappers, koffiezaakjes, taichi-scholen.. En we hebben heel verschillende bezoekers. Moeders met kinderen die hier wonen, mensen die hier komen werken én veel toeristen.’

Huizen van de Wijk

Beide wijken hebben een Huis van de Wijk dat beheerd wordt door welzijnsorganisatie SOL. De Agniesebuurt heeft de Banier, in het pand van een voormalige drukkerij. Er worden activiteiten georganiseerd voor en door bewoners. In de Provenierswijk zit de Propeller. Sociaal beheerder Seckin Turhan van SOL: ‘Er wordt hier gekookt, er zijn tafeltennistoernooien, activiteiten voor kinderen... maar mensen kunnen hier ook gewoon binnen komen lopen om een bakkie te doen en gezellig met elkaar te kletsen.

Het is een multiculturele wijk met veel jongeren. Een half jaar geleden is hier de Jongerenhub geopend. Er is een programmering en de jongeren kunnen ook zelf met ideeën komen en aangeven wat zij graag willen.’

Grootste waterplein

Beide wijken zijn klein, maar herbergen toch tal van bijzondere plekken. Zoals het Benthemplein, het grootste waterplein ter wereld. Bij veel regen worden het water hier op en onder het plein opgevangen. Verder onder meer Jeugdtheater Hofplein, het kleine theater ’t Kapelletje en het Stadsarchief met ruim 700 jaar historische informatie.

Blije bewoners

De meeste bewoners zijn blij met hun wijk. ‘Het is rustig en groen en toch vlak bij het station en het centrum’, is een veelgehoorde opmerking. Natuurlijk zijn er ook dingen die beter kunnen. Bewoners zouden graag zien dat er minder rommel op straat zou belanden. Maar de meesten zijn vooral positief en noemen het een gezellige wijk met veel voorzieningen. ‘Alles wat je nodig hebt.’