Het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen. De regenpijp afkoppelen van het riool. Regenwater opvangen en (her)gebruiken. Rotterdamse huiseigenaren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen hier de subsidie vanaf volgend jaar voor gebruiken. En dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf. ‘Slechts 40 procent van de stadsgrond is namelijk eigendom van de gemeente. Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een stad die bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme droge én natte weersomstandigheden’, legt wethouder Bert Wijbenga uit.
Minder wateroverlast
Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En ook neemt ‘groen’ goed water op en houdt het minder warmte vast bij heet zomers weer.
Subsidiebedrag
- 500 euro per toegevoegde kubieke meter waterberging
- 5 euro per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak
- 10 euro per toegevoegde vierkante meter groenoppervlak
Een combinatie is mogelijk, maximaal 50.000 euro per aanvraag. Aanvragen van de subsidie kan per 1 januari 2020 via de pagina Subsidies. Hier leest u vanaf dat moment ook een uitgebreide uitleg en alle voorwaarden.