Het is precies wat het college van burgemeester en wethouders in de stad met het Scholingsfonds wil bereiken. ‘Wij vinden het als college belangrijk dat Rotterdammers kunnen blijven investeren in scholing en opleiding voor werk in een kansrijke sector, want een betere baan leidt tot een beter leven’, licht wethouder Richard Moti (Werk en Inkomen) toe.
BOA-opleiding
Hij praat met Mansur bij de Veiligheidsacademie van Zadkine in Hoogvliet. Daar waar Mansur een van zijn examens moest doen voor de cursus als Buitengewoon Opsporingsambtenaar, beter bekend als de BOA-opleiding. Mansur vertelt hem onder meer wat voor trainingen hij heeft. Om het zo realistisch mogelijk te maken staat er bijvoorbeeld een balie, maar ook een trainingsabri. Daar leren BOA’s in opleiding onder meer hoe ze hangjongeren aanspreken.
Scholingsfonds
De wethouder vertelt dat de gemeente binnenkort een campagne start om nog meer Rotterdammers te informeren over de mogelijkheden van het Scholingsfonds. Zo wil hij met het scholingsfonds duizenden mensen bereiken. Zij kunnen met een scholingsvoucher maximaal 2500 euro krijgen voor het starten van een opleidingstraject op maximaal MBO 4 niveau.
Politieacademie
Het doel van Mansur is uiteindelijk om bij de politie te werken: ‘Dat is wat ik graag wil.’ Hij probeerde al eerder om aan de politieopleiding te beginnen, maar in de laatste selectieprocedure, een sporttest, haalde hij net niet de nodige punten voor fysieke geschiktheid. Dat was even balen.
Tweede kans
Toch kreeg hij al snel een tweede kans, want ongeveer een maand later werd hij vanuit de opleiding gebeld. Of hij interesse had in een traineeship bij de politie? Dat wilde hij. Hij moest dan wel eerst de cursus doen voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Daarvoor kreeg hij uit het Rotterdams Scholingsfonds 2500 euro.
Zeehavenpolitie
Mansur begint nu op 1 december bij de Zeehavenpolitie van Rotterdam als opsporingsambtenaar. Hij gaat daar alvast kijken, en hoopt dat hij dan toch ooit aan die gewilde politieopleiding kan gaan beginnen.