ROTTERDAM - In de afgelopen anderhalf jaar is Rotterdam steeds groener geworden. Er staan bijvoorbeeld meer bomen en planten op pleinen. Ook staan er meer bloemen langs de kant van de weg of op grasvelden. Dit is goed voor bijen en andere insecten. En de stad wordt er mooier en gezonder van.


De gemeente wil de stad groener maken. Dat geeft ruimte aan meer verschillende planten en dieren. Ook beschermt het groen de stad beter tegen de gevolgen van klimaatverandering. Voor 2026 komt er 20 hectare groen bij in de stad. Oftewel: bijna 30 voetbalvelden aan extra groen. Deze plannen legde het college vorig jaar vast in het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen: de Groenagenda 2023-2026’. De teller staat nu op ruim 8 hectare.

Bijenlandschap

Wilde bijen zijn belangrijk in de natuur. Zij zorgen voor het bestuiven van groente, fruit en planten. Alle bijen die vrij door de natuur vliegen, vallen onder de naam wilde bij. De honingbijen zijn een uitzondering. Zij worden door imkers in een bijenkast gehouden en zijn dan ook geen wilde bijensoort. Bijen houden van een omgeving met veel bloemen. Daarom worden grasveldjes omgevormd tot plekken met verschillende soorten bloemen, planten en kruiden. Bijvoorbeeld in bermen en langs de waterkant.

Maaien

Het bijenlandschap ontstaat door een andere manier van maaien. Sommige stukken gras worden bijvoorbeeld minder vaak gemaaid, zodat er altijd begroeiing is voor de bijen. Ook voor andere insecten zoals vlinders en kleine dieren zoals egels is dit goed. Bij rotondes en kruispunten maait de gemeente voor de veiligheid wel het gras kort. Langs fiets- en wandelpaden wordt meestal alleen de strook ernaast gemaaid. Bestaande voetbalveldjes, speelplekken en gazons in de parken worden vanwege het gebruik ook gemaaid.

Groene pleinen en parken

Ook pleinen en parken in de stad krijgen steeds meer groen. In de 7 stadsparken komen meer verschillende bomen en planten. En op bijvoorbeeld het Driehoeksplein in Bospolder-Tussendijken komt, behalve nieuwe bomen en beplanting, ook een waterberging. De waterberging en het vele groen vangen bij hevige regenbuien het water op. En tijdens hete zomers zorgen de bomen en het groen voor verkoeling.

Nationale Bijentelling

Van maandag 15 tot en met woensdag 24 april is de Nationale Bijentelling 2024. In plaats van één weekend kunt u dit jaar 10 dagen bijen tellen. Dat kan overal: in de tuin, op het balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Lees meer op: nationalebijentelling.nl.

Meer informatie

Meer weten over de plannen om de stad groener, biodiverser en klimaatbestendig te maken? Kijk op: rotterdam.nl/groen. Meer informatie over wat de gemeente voor de wilde bijen doet, leest u op: rotterdam.nl/bijen