ROTTERDAM - Rotterdam heeft woensdag een aanmoedigingsprijs gewonnen voor toegankelijkheid. Het gaat om de Rick Brink Aanmoedigingsprijs die werd uitgereikt tijdens de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.
Rotterdam zat met Sittard-Geleen en Oude IJsselstreek bij de drie finalisten. Deze gemeenten kregen de meeste stemmen van Nederlanders. Daarna bezocht een vakjury van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) deze gemeenten om de toegankelijkheid te beoordelen.
Oude IJsselstreek heeft de verkiezing gewonnen en mag zichzelf de meest toegankelijke gemeente van Nederland noemen. ‘We willen Oude IJsselstreek van harte feliciteren met deze mooie prestatie. Rotterdam is trots op de Rick Brink Aanmoedigingsprijs. Dit is een stimulans om onverminderd hard aan toegankelijkheid te blijven werken’, zegt wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie).
Sport en cultuur
Vaak wordt bij toegankelijkheid gedacht aan fysieke toegankelijkheid: hoe maak je straten en het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk? Maar toegankelijkheid is meer dan dat. Het gaat ook om (digitale) toegankelijkheid van informatie en om sociale toegankelijkheid: dat er op een gewone manier met iedereen wordt omgegaan.
De gemeente Rotterdam werkt op al deze vlakken aan toegankelijkheid. Bijvoorbeeld door grote evenementen toegankelijk te maken, zoals de Tour de France Femmes die deze zomer in Rotterdam startte. Bij het evenement waren platforms voor rolstoel- en rollatorgebruikers bij de finish. Verder waren op schermen in de stad beelden te zien met ondertiteling en een (blinden)tolk, zodat ook mensen met een auditieve of visuele beperking ze konden volgen. Ook was er een prikkelarme ruimte om in rust de wedstrijden te bekijken.
Een ander voorbeeld is het project ‘Spraakuhloos Onbeperkt’. Hiermee moedigt de gemeente jongeren met een beperking aan om luisteraars met spoken word mee te nemen in hun wereld. ‘Dat doen ze met teksten die mooi én soms ook confronterend zijn', zegt wethouder Achbar. ‘Ik vind het belangrijk dat mensen mét en zonder beperking makkelijk met elkaar in contact komen. Met sporten, maar ook met cultuur.’
Samen ontwerpen
De afgelopen jaren heeft de gemeente hard gewerkt aan het toegankelijk maken van verkiezingslocaties. Ook is 95% van alle ov-haltes nu toegankelijk en zijn er geleidestroken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Verder zijn speeltuinen toegankelijk gemaakt V
oor kinderen met een beperking.
De gemeente probeert op slimme momenten aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld als er nieuwe riolering komt en de straten toch worden opengebroken. De gemeente kijkt dan meteen of stoepen of straten opgehoogd of juist verlaagd moeten worden. Bij toekomstige projecten wordt meteen rekening gehouden met toegankelijkheid. Zo is de route van Hofplein naar het Hofbogenpark ontworpen met jongeren die zelf een beperking hebben.
Achbar: ‘Deze Rick Brink Aanmoedigingsprijs laat zien dat we als gemeente al goed op weg zijn, maar het kan altijd nog beter. Heb je een tip voor wat we in de stad nog toegankelijker kunnen maken? Laat het ons weten via de MeldR-app!’
Meer informatie
De verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland is een initiatief van de VNG. Aanleiding is het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft ingevoerd. Iedereen moet kunnen meedoen. Gemeenten moeten er daarom voor zorgen dat voorzieningen en faciliteiten toegankelijk zijn voor mensen met en zonder beperking. De Rick Brink Aanmoedigingsprijs is vernoemd naar Rick Brink. Hij was gemeenteraadslid en minister van Gehandicaptenzaken. De politicus zat in een rolstoel en zette zich in voor mensen met een beperking. Hij overleed afgelopen mei.