ROTTERDAM - Zwerfafval opruimen met mensen met een fikse afstand tot de arbeidsmarkt, Robert Jager doet het twee keer in de week in de Agniesebuurt. ‘Ik moet in beweging blijven, weet je.’
De vrouw blijft abrupt stilstaan op het Eudokiaplein, haar boodschappentas bungelt aan haar arm. Ze kijkt naar de mannen die daar gewapend met een afvalknijper en vuilniszak zwerfafval opruimen. ‘Jullie zijn goed bezig’, zegt ze.
Robert Jager bedankt haar en loopt met een lach verder. ‘Dit is al de derde die dit tegen ons zegt toch? Dit soort complimenten, die waardering, dat doet die mannen zó goed.’ Hij wijst naar ‘zijn’ opruimers, even verderop. Deelnemers aan Roberts sociale project Clean Up Rotterdam.
Kloof
Hij begon er jaren geleden al mee in Middelland, nu ruimt hij ook twee keer in de week in de Agniesebuurt op. Door de jaren heen verzamelde hij een vast clubje afvalruimers om zich heen, vaak mensen die hij ontmoet in de buurthuizen of opvangplekken in Delfshaven, waar hij ook veel vrijwilligerswerk doet.
Zijn doel: ‘Ik wil een kloof dichten.’ Tussen enerzijds mensen die om wat voor reden dan ook in de marge van de samenleving zijn beland. Bijvoorbeeld door een verslaving. Of omdat ze geen dak boven hun hoofd hebben. Of allebei. En anderzijds: de ‘doorsnee’ wijkbewoner.
Rotterdam Wijknieuws
Dit bericht heeft eerder gestaan in Rotterdam Wijknieuws, de digitale nieuwsbrief van de gemeente Rotterdam. Ook op de hoogte blijven wat er in uw buurt gebeurt? Aanmelden voor de nieuwsbrief en eerdere edities bekijken kan hier.