ROTTERDAM - Samen met 114 andere gemeentes in Nederland gaat Rotterdam de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te wippen uit de buitenruimte.

Voortuinen, achtertuinen, schoolpleinen: Nederland is over het algemeen veel te betegeld. Tijd om de tegels eruit te wippen. Vorig jaar zijn in Rotterdam maar liefst 119.000 tegels eruit gehaald. Dit jaar wil Rotterdam dit aantal overtreffen en gaat de stad voor 150.000 tegels met de campagne 'Alle straten groen'!

40 groene kartrekkers uit Rotterdam

Maandagochtend 21 maart was de kick-off van de Rotterdamse campagne voor het NK Tegelwippen. Met meer dan 40 groene kartrekkers uit Rotterdam. Ambtenaren, ondernemers, bewoners, enthousiastelingen en tuindokters maakten een wandeling door Rotterdam West. In de – toen nog grijze – Waaldijk werd de eerste tegel gewipt door stadsecoloog Niels de Zwarte van onder andere Bureau Stadsnatuur.

150.000 tegels wippen

De gemeente Rotterdam heeft dit jaar twee grote doelen: 150.000 tegels wippen en alle straten groen. Om te laten zien dat dit heel goed haalbaar is werd maandag 21 maart de grijze Waaldijk in één dag omgetoverd tot een straat met geveltuinen.

De gemeente Rotterdam nodigt iedereen uit om na te denken waar er groen toegevoegd kan worden. In de voor- of achtertuin, op het schoolplein of bedrijvenpark. En voor wie niet weet wat er daarna met alle tegels moet gebeuren: bestel vanaf april de gratis Tegel.taxi .Die komt de tegels ophalen om ze vervolgens circulair te verwerken.

Waarom het NK Tegelwippen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid en op de biodiversiteit van de stad.

Geef de gewipte tegels door!

Iedereen die in Nederland tegels vervangt voor groen kan het aantal per gemeente aanmelden op NK-tegelwippen.nl.