ROTTERDAM - Steeds meer Rotterdammers gaan vanuit de bijstand aan het werk. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Die bijstandscijfers vallen op: de daling in Rotterdam gaat tegen de landelijke trend in. De intensieve begeleiding naar werk, zoals bij Werkstation op Zuid, lijkt te werken.

In Nederland stijgt het aantal mensen in de bijstand juist, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS ). Dat maakt de nieuwe cijfers van de gemeente bijzonder. In Rotterdam stromen meer bijstandsgerechtigden door naar een baan.

Toch blijft Rotterdam de stad met relatief de meeste mensen in de bijstand. Per 10.000 inwoners ontvangen er 60 zo’n uitkering. Bij de meeste gemeenten ligt dit getal tussen de 10 en 15 uitkeringsgerechtigden op 10.000 inwoners.

Intensieve begeleiding

Wie net een bijstandsuitkering aanvraagt, heeft meer kans om snel een baan te vinden. Die mensen staan nog niet ver van de arbeidsmarkt af. In Rotterdam krijgen daarom alle werkzoekenden in de eerste 6 maanden van hun bijstand intensieve begeleiding.

Zo spreken werkzoekenden in Rotterdam elke week af met een werkcoach. Zij krijgen dan meer persoonlijke aandacht en coaching bij hun zoektocht naar een baan. Werkcoaches kunnen bijvoorbeeld meegaan naar een sollicitatie. Ook kan een werkcoach helpen bij het zoeken naar een opleiding, zodat een werkzoekende meer kans maakt in een andere sector.

Werkstation op Zuid

Een van de vormen van intensieve begeleiding vindt plaats bij Werkstation op Zuid . Het idee is dat inwoners van Zuid vanaf één plek naar een baan worden geholpen. Daarvoor werkt de gemeente in het Werkstation samen met werkgevers, scholen en zorginstellingen.

Het Werkstation op Zuid is open sinds maart 2024. Eerst konden inwoners van Feijenoord er terecht, nu ook inwoners van Charlois. Vanaf januari 2025 worden ook inwoners van IJsselmonde vanaf de locatie in Feijenoord naar werk begeleid. Die uitbreiding is belangrijk, want op Zuid leven 13.000 Rotterdammers van een uitkering.


'Begin goede leven'

De cijfers over dalende bijstand geven wethouder Tim Versnel (Werk & Inkomen) vertrouwen in de Rotterdamse aanpak. ‘In Rotterdam zien we mensen in de bijstand als mensen met kwaliteiten, niet als slachtoffers. We helpen ze intensief om daar zelf weer in te geloven en de stap naar werk te zetten. Een baan is een beter inkomen, collega’s, waardigheid en positieve energie. Een baan is het begin van het goede leven.’

De gemeente helpt behalve werkzoekenden ook ondernemers om bijstand aan te pakken. Bedrijven die werkzoekenden zien als mensen met kwaliteiten, kunnen gebruikmaken van het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP). Versnel: ‘Steeds meer Rotterdamse werkgevers zien de potentie van bijstandsgerechtigden die werk zoeken. Het is erg positief dat meer en meer Rotterdammers zo meewerken aan de stad.’