Omdat Rotterdam dit jaar gaststad is van het Week van het Geld, zijn er verschillende activiteiten. Zo kleurt de Hofpleinfontein paars, staat de KPN ledwall in het teken van de Week van het Geld en worden op scholen geldlessen gegeven. Het doel van deze week is om leerlingen te leren omgaan met geld. Het thema dit jaar is 'Van Doekoe tot Digi' en gaat over de voortdurende digitalisering, de verschillende vormen van geld en betalen, en de veiligheid hiervan.
Veel Rotterdammers met schulden
Vijftien procent van de Rotterdammers heeft problematische schulden en 1 op de 6 kinderen in Rotterdam groeit op in armoede. Armoede wordt generatie op generatie overgedragen en juist daarom is financiële educatie zo belangrijk. Als kinderen en jongeren al op jonge leeftijd leren hoe zij met geld om moeten gaan, kunnen zij de cirkel van armoede doorbreken.
Wethouder bij gastles 'hoe word je rijk'
Op woensdag 30 maart wordt er op het Zadkine College een gastles 'hoe word je rijk' gegeven. Deze gastles leert jongeren hoe je schulden kunt voorkomen. Wethouder Michiel Grauss die onder meer gaat over schuldenaanpak, is ook bij deze gastles aanwezig. Na de les mogen de jongeren de wethouder vragen stellen over geld en schulden. 'Het is belangrijk dat kinderen en jongeren al op jonge leeftijd leren, goed met geld om te gaan. Financiële problemen kunnen immers iedereen overkomen en door op vroege leeftijd te leren met geld om te gaan, voorkomen we hopelijk grotere geldproblemen later', zegt wethouder Grauss.
Week van het Geld
De Weekvanhetgeld.nl is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. Jaarlijks doen zo’n 500.000 basisschoolleerlingen in de klas mee, verspreid over het land.