Koningin Máxima was niet het enige hoge bezoek. Ook Jurgen Nobel, staatssecretaris Participatie en Integratie, was bij Werkstation op Zuid. De koningin is nauw betrokken bij armoedebestrijding. Ze is erevoorzitter van SchuldenlabNL, een stichting die Nederland vrij van schuldzorgen wil maken.
Tijdens het bezoek was er aandacht voor schulden aanpakken in combinatie met werk en inkomen. Daarom heetten 2 wethouders de koningin welkom in Rotterdam. Dat waren Natasha Mohamed-Hoesein (wethouder Armoedebestrijding en Schuldhulpverlening) en Tim Versnel (wethouder Werk & Inkomen en Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ)).
Gers met Geld
Het werkbezoek was bedoeld om kennis te maken met Gers met Geld. Dat programma van gemeente Rotterdam is bedoeld om inwoners met schulden te helpen naar een financieel gezonde toekomst. Koningin Máxima volgde in Werkstation op Zuid een presentatie over Gers met Geld en sprak met Rotterdammers die meedoen aan het programma.
Gers met Geld is een programma dat Rotterdammers met schulden helpt zodat zij zich financieel beter kunnen redden. Dat gebeurt met oefeningen over digitale bankzaken en met financiële coaching. Gers met Geld is bedoeld voor mensen die uit de schuldhulpverlening komen.
Plinkr Nazorg
Een belangrijk hulpmiddel van Gers met Geld is Plinkr Nazorg. Dat zijn een website en een app die mensen helpt grip te krijgen op hun geldzaken.
Via de app van Plinkr krijgen deelnemers elke week opdrachten over financiën. Die opdrachten bespreken ze na met een coach van Gers met Geld. Inmiddels gebruiken 35 gemeenten al de hulp van Plinkr Nazorg voor hun schuldhulpverlening.
Werkstation op Zuid
Werkstation op Zuid was niet voor niks de plaats van dit koninklijke werkbezoek. Op de locatie in Feijenoord helpt de gemeente inwoners van Zuid die een uitkering aanvragen. Die hulp is gericht op een combinatie van armoedebestrijding en schuldhulpverlening aan de ene kant, en mensen naar betaald werk begeleiden aan de andere kant. De portefeuilles van wethouders Mohamed-Hoesein en Versnel komen hier dus samen.
Werkstation op Zuid is open sinds maart 2024. Het idee is dat inwoners van Zuid vanaf één plek naar een baan, stage of leerwerktraject worden geholpen. Om dat te bereiken werkt de gemeente in het Werkstation samen met onder andere werkgevers, scholen en zorginstellingen.