ROTTERDAM - Een feestje achter Wolfert Dalton aan de Argonautenweg op de grens van Hillegersberg met Schiebroek. Het betonreliëf van Louis van Roode is woensdag 12 maart op zijn definitieve plek gehesen. Met 2 zware kranen, want het kunstwerk weegt 100 ton.
Het 'gevelbetonplastiek’ zoals het betonreliëf van de Rotterdamse kunstenaar ook wordt genoemd, bepaalt al sinds 1962 de aanblik van het voormalige Calandlyceum en de latere Wolfert Daltonschool.
Het kunstwerk is vorig jaar zomer van de gevel van de oude school losgezaagd en met 2 hijskranen van zijn plek gehesen. Het oude schoolgebouw is gesloopt. Op die plek wordt nu de Mytylschool de Brug gebouwd. Het betonreliëf staat tegen een tijdelijke staalconstructie op de bouwplaats. Woensdag 12 maart kwam daar verandering in. Toen kreeg het een vaste plek bij de ingang van de nieuwe Mytylschool de Brug.
Vaste plek
'Een knipoog naar het verleden keert terug', vertelt Remco Berghuis, projecteider van de nieuwbouw van de 2 scholen en gymzalen op het terrein. 'Het kunstwerk komt niet tegen de gevelmuur, maar komt op een verhoging. De fundering lag klaar. Er kwamen 2 kranen aan te pas om het te plaatsen.' Meesters In is specialist in restauratie van kunstobjecten en coördineert de hijsoperatie. Als het betonreliëf eenmaal op zijn vaste plek staat, begint Meesters In aan de restauratie.
Naoorlogse kunst
Intussen is het nieuwe Wolfert Dalton alweer even in gebruik. Ook hier is werk van Van Roode te zien. In de centrale hal staat een glas-in-betonraam van de kunstenaar dat, net als het betonreliëf, uit het oude schoolpand is gehaald.
De Rotterdammer verwerkte zijn kunstwerken in de moderne architectuurvan de wederopbouw na de oorlog. Met onder andere muurschilderingen
mozaïeken en reliëfs voor scholen en flats , die een nieuw gevoel van identiteit en optimisme uitstraalden.Remco: 'Het glas-in-betonraam en het betonreliëf zijn werken uit de naoorlogse periode. We werken er hard aan om de wederopbouwkunst te behouden voor de volgende generaties. Dat doen we samen met hoofdaannemer BAM en restaurateur Meesters In.'
Het hoogste punt
'De bouw van 2 scholen en gymzalen is wel iets anders dan het verplaatsen van een kunstwerk met deze omvang' aldus Remco. 'Het is prachtig dat het samenkomt in 1 project. Donderdag 13 maart vieren we trouwens nog een mijlpaal: dan bereiken we met de bouw van Mytylschool de Brug het hoogste punt.'
Kijk voor meer informatie op rotterdam.nl/argonautenweg55