De gemeente werkt hierin samen met het Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam Sportsupport. Bestuurders van sportverenigingen kunnen een hulplijn bij Rotterdam Sportsupport bellen wanneer ze vragen hebben over ondermijning of wanneer ze worden geconfronteerd met signalen die mogelijk wijzen op criminaliteit. Op basis daarvan wordt bekeken of er nog meer nodig is om de besturen van de amateursport te helpen.
Onderzoek
Directe aanleiding voor de hulp aan amateursportverenigingen is een risico-onderzoek van het onderzoeksbureau BEKE in opdracht van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) en de gemeente Rotterdam. Het onderzoek werd gedaan na een motie in de Rotterdamse gemeenteraad.
Uit de studie is naar voren gekomen dat de kans op ondermijning bij amateurclubs in de gemeente Rotterdam hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Zeker in vergelijking met landelijke gebieden. Het is de eerste keer dat is onderzocht wat het risico is voor een amateursportvereniging om betrokken te raken bij ondermijnende criminaliteit. Doel is bewustwording en preventieve maatregelen bij alle sportverenigingen in de stad.
Het onderzoek is uitgevoerd onder amateurvoetbalverenigingen. De resultaten kunnen ook representatief zijn voor amateurclubs van andere sporten. Vandaar dat alle amateurclubs hulp krijgen.
Witwassen
Als criminelen sportverenigingen opzoeken, doen ze dat vaak om geld wit te wassen. Waar sommige weldoeners slechts op afstand verenigingen een 'gulle' bijdrage geven, stappen andere personen met verkeerde bedoelingen de vereniging binnen. De ene keer zijn het trainers die aankloppen, de andere keer bestuurders die als vrijwilliger hun diensten aanbieden. Zo krijgen ze binnen de vereniging invloed en kunnen ze crimineel verworven geld in de vereniging brengen.
Dat is precies wat de gemeente Rotterdam wil voorkomen bij de amateursportverenigingen. Daarom wordt ingezet op hulp aan deze clubs. Naast bewustwording en training wil de gemeente ook de sportverenigingen aanpakken waar het bewust fout gaat.