ROTTERDAM - Een groep van 15 Rotterdamse horecabedrijven gaat aan de slag om verspilling van voedsel tegen te gaan. Met hulp van elkaar en van experts onderzoeken ze hoe zij hun afval beter kunnen scheiden en hun menu kunnen verduurzamen.

In de Aloha Bar in het voormalig Tropicana kwamen dinsdag 29 oktober 15 Rotterdamse horecaondernemers voor de eerste keer bijeen (zie foto hierboven). De gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, de Rijksoverheid, Afval Circulair van Rijkswaterstaat-Leefomgeving en Koninklijke Horeca Nederland starten met hen een zogeheten koplopertraject. Met als doel uiteindelijk meer circulair te gaan werken. De uitvoering is in handen van bureau CREM, dat eerder in Amsterdam met hotels, en recent ook in Haarlem met restaurants, een soortgelijk project heeft begeleid.

Afval scheiden en menu verduurzamen
De deelnemende ondernemers ontvangen een circulaire scan en praktische tips over hoe zij minder voedsel kunnen verspillen, hun afval beter kunnen scheiden en hun menu kunnen verduurzamen. In vier bijeenkomsten delen zij hun ervaringen en gaan ze met elkaar in gesprek over bijvoorbeeld lokale inkoop en over een gezamenlijke inzet voor minder verpakkingsmateriaal.

Duurzame wil groot in de horeca
Volgens Marco Bunk, woordvoerder van de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, is het enthousiasme onder de horecaondernemers groot. Bunk is zelf ook deelnemer aan het project met zijn restaurant Wilskracht. ‘Na onze oproep waren al snel 15 ondernemers bereid aan te schuiven. Het gaat daarbij om uiteenlopende horecabedrijven, uit verschillende delen van de stad.’ Er zijn volgens Bunk al meerdere bedrijven, ook in de regio Rotterdam, hier druk mee bezig. Zoals het PLSTK Café in Hoek van Holland, dat volledig plasticvrij wil gaan werken. PLSTK Café is ook een van de 15 deelnemende bedrijven aan dit project.

Wetten en regelgeving vóór zijn
Bunk ziet ook dat er steeds meer wet- en regelgeving komt op het gebied van duurzaamheid. ‘Denk aan de stikstofdiscussie die de bouw en de boeren raakt, maar ook het feit dat de overheid wil dat we allemaal van het gas af gaan. Als horeca kun je dan maar beter zelf stappen zetten in de goede richting voordat je zaken door de overheid worden opgelegd.’

‘Kostenbesparing en goed voor je imago’
Wethouder Barbara Kathmann (Economie, wijken en kleine kernen) is blij met dit project. ‘Als het gaat om voedsel, verspillen we als stad nu nog zo’n 14 procent. Steeds meer horecaondernemers zien gelukkig dat er voordelen zitten aan het zorgvuldig omgaan met grondstoffen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor hun bedrijfsvoering. Het kan kostenbesparingen opleveren en het betekent iets voor het imago van je bedrijf. Ik weet zeker dat deze fantastische groep koplopers andere ondernemers gaan inspireren.’

Dat laatste verwacht Marco Bunk ook. ‘Ik zag op de startbijeenkomst veel enthousiasme en energie om aan de slag te gaan. We gaan de komende maanden meerdere keren ervaringen uitwisselen en letterlijk bij elkaar een kijkje in de keuken nemen. Dat moet in 2020 zeker resultaten gaan opleveren.’

Nog plek voor vijf bedrijven
Na een uitnodiging de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente waren de onderstaande 15 horecabedrijven bereid om deel te nemen aan de koplopersgroep. Maar er is nog plek voor vijf bedrijven. Geïnteresseerde ondernemers kunnen mailen naar ondernemen010@Rotterdam.nl.

De huidige deelnemende horecabedrijven zijn: Bertmans, Casa Verde, De Bijenkorf restaurant, De Gele Kanarie, De Tuin van de Vier Windstreken, Diner@Donner, Euromast, Gauchos aan de plas, Hotel Pincoffs, Kaat Mossel, PLSTK Cafe, 2 Seasons Beach, UluwatuBeach, Weena, Wilskracht.

Meer informatie
In 2030 moet circulair de maatstaf zijn in Rotterdam. Het streven is om in onze stad zó met producten en grondstoffen om te gaan, dat we voor zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot zorgen. Met elkaar moeten we betere producten gaan gebruiken, met een langere levensduur, producten hergebruiken waar dat kan en nieuwe producten maken van ‘afval’. Lees meer op de website RotterdamCirculair.