ROTTERDAM - Volop bomen, planten, gras en brede wandelpaden met als bruisend middelpunt de grote stadsfontein. Een plek om te ontspannen en elkaar te ontmoeten, maar waar ruimte blijft voor verkeer. Dat is straks het vernieuwde Hofplein. Vanaf volgende week pakt de gemeente het eerste deel van het plein aan: de afslag Coolsingel-Pompenburg. Eind 2027 moet het Hofplein helemaal klaar zijn. Maar waarom deze ingrijpende verandering?

Ooit werd het stadscentrum vooral gezien als zakencentrum. De auto kreeg er ruim baan. Nu wonen er steeds meer mensen. En komen er in de toekomst nog 10.000 woningen bij’, zegt Iris van der Lee, projectmanager Hofplein.

‘Maar als fijne plek om te wonen blijft de kwaliteit van het plein achter. Er is weinig groen en veel verkeer, veel lawaai, de luchtkwaliteit is slecht en alles is van steen of asfalt. Op warme dagen is de temperatuur op het Hofplein maar liefst 7 graden hoger dan in de omringende wijken. Het vorige college wilde dat het Hofplein en een paar andere plekken prettiger gemaakt worden om te wonen. Door meer groen te planten dat zorgt voor meer verkoeling op hete dagen en voor waterberging bij hevige regen. Dat zijn de stadsprojecten. Het huidige college voert deze stadsprojecten uit.’

Verkeer in balans

‘Ook zien we in de stad het aantal fietsers en voetgangers sterk toenemen, terwijl het autogebruik juist afneemt’, vult Cees Jellema aan. Hij is interim verkeermanager stedelijke bereikbaarheid. ‘Het Hofplein is daar nu niet op ingericht. Daar brengen we een betere balans in. 40 procent van de auto’s in de binnenstad is doorgaand verkeer. Dat willen we verminderen. Auto’s die niet in de binnenstad moeten zijn, willen we niet dwars door het centrum laten rijden. We zorgen er natuurlijk wel voor dat alles goed bereikbaar blijft . Straks, tijdens de werkzaamheden, maar ook als het nieuwe Hofplein klaar is.’

150 bomen

Het nieuwe Hofplein krijgt 2 rijstroken, aan de randen van het plein. Het verkeer rijdt er straks 30 kilometer per uur. ‘Hierdoor zien navigatiesystemen het Hofplein niet langer als de snelste route’, zegt Jellema.

Voor het plein worden nu 150 bomen opgekweekt en ook de huidige platanen krijgen er een nieuwe plek. In verhoogde vakken komen planten en gras. Een ondergrondse waterberging zorgt voor water in droge tijden. De tramsporen blijven en waar ze wandelpaden kruisen, waarschuwen geluid- en lichtsignalen straks wandelaars voor overstekende trams.

De 3 kunstwerken van Willem de Kooning – nu in het gras op de hoek Weena-Schiekade – krijgen straks op de brede wandelpaden een betere plek.

Werkzaamheden

Fase 1 start op maandag 14 april, een dag na de marathon. Tot eind september wordt het deel richting Pompenburg afgesloten. Tram 7 rijdt hierdoor ook een andere route. Ga voor de werkzaamheden en omleidingen naar de pagina rotterdam.nl/hofplein-werkzaamheden.

Weten hoe het vernieuwde plein er straks uit komt te zien? Ga voor artistieke impressies en meer info over Hofplein naar de pagina Hofplein.

P+R

Met de auto naar de stad? Zet uw auto op een P+R plek! in Rotterdam zijn 15 Parkeren en Reizen (P+R)-terreinen. Hier kunt u uw auto of motor gratis parkeren en makkelijk verder reizen met de metro. Ga voor een overzicht van alle P+R-terreinen en meer informatie naar de pagina P+R-terreinen.

Kijk voor u de deur uitgaat op rotterdam.nl/bereikbaar voor alle actuele verkeersinfo in en rond Rotterdam.