ROTTERDAM - Het is 60 jaar geleden dat de eerste gastarbeiders in Nederland aankwamen. Op woensdag 18 december is het de Internationale Dag van de Migrant. Dit jaar staat die dag in het teken van 60 jaar gastarbeiders in Nederland. Er is een fototentoonstelling in het Nationaal Fotomuseum en wethouder Faouzi Achbar legt een krans bij het monument van de gastarbeider op het Afrikaanderplein.

In 1964 sloot Nederland een overeenkomst met Turkije om gastarbeiders uit dat land op te nemen. Deze gastarbeiders hielpen Nederland met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en leverden een grote bijdrage aan de groei van onze economie. Arbeiders uit Italië en Spanje waren al werkzaam in Nederland. Later volgenden ook mensen uit Marokko. Tegenwoordig noemen we hen arbeidsmigranten.

Herdenkingsmoment

De gastarbeiders maken een belangrijk deel uit van de ontwikkeling van het naoorlogse Rotterdam. Daarom zal wethouder Faouzi Achbar op 18 december om 14.00 uur een krans leggen bij het monument van de gastarbeider op het Afrikaanderplein. Ook zal er een minuut stilte worden gehouden.

Op de Internationale Dag van de Migrant sta ik stil bij de gastarbeiders die in de jaren 60 en 70 naar Rotterdam kwamen. Zij lieten alles achter om hier, met hun harde werk, bij te dragen aan de (weder)opbouw van onze stad en economie. Hun verhalen, die vaak dreigen verloren te gaan, vormen een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Daarom leg ik morgen, namens de gemeente Rotterdam, een krans om stil te staan bij hun jarenlange inzet.
- Faouzi Achbar, Wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie



Fototentoonstelling

In het Nederlands Fotomuseum is nu de tentoonstelling ´Je moest eens weten´. Hier zijn foto´s te zien van de eerste generatie vrouwen die vanuit Turkije naar Nederland kwamen om hier een nieuw leven op te bouwen. Heeft u een Rotterdampas? Dan kunt u gratis naar binnen. Op de website van het Nederlands Fotomuseum vindt u meer informatie.

Marokkaanse Volkskeuken

In Verhalenhuis Belvedère wordt vanaf 17.30 uur een Marokkaanse Luistervolkskeuken georganiseerd. Hier vertellen moeders en dochters van de eerste generatie Marokkaanse migratiefamilies hun verhaal. Meer informatie leest u op via de website van het Verhalenhuis.