ROTTERDAM - Het voormalige Havenziekenhuis gaat flink veranderen. In het historische hoofdgebouw en 2 nieuwe woontorens komen ongeveer 380 woningen. Ook komen er winkels, kantoren, horeca en zelfs een dakterras. Hiermee komt er definitief een andere bestemming voor het gebouw dat van 1937 tot 2017 dienst deed als ziekenhuis.

Het Havenziekenhuis werd in 1937 geopend als ziekenhuis voor zeelui en havenarbeiders, en als instituut voor tropische ziektes. Het was de voortzetting van het Ziekenhuis voor Scheeps- en Tropische ziekten, dat in 1927 was opgericht.

Vechtpartijen

Het ging niet alleen om tropische ziektes. Er kwamen ook veel zeelieden en havenarbeiders met andere klachten, zoals botbreuken. Bijvoorbeeld doordat ze uit een hijskraan waren gevallen, uitgegleden waren of aan het vechten waren geweest. De kranten uit die tijd stonden bol van dit soort ongelukken.

Gebrek aan schoon water

Het ziekenhuis lag tijdens het bombardement in mei 1940 in de vuurlinie. Maar wonder boven wonder raakte het nauwelijks beschadigd. Vanaf 1941 kwamen er steeds meer patiënten. Die hadden geen tropische ziektes meer, maar vaak andere aandoeningen zoals tbc. Tijdens de oorlog waren er veel extra problemen. Er was bijvoorbeeld een continu gebrek aan medicijnen, verband en schoon water.

Inentingen en advies

Na de Tweede Wereldoorlog ving het ziekenhuis veel mensen op die vanuit voormalig Indonesië naar Nederland kwamen. Zij leden vaak aan ziektes als malaria of dysenterie. Ook werden in het ziekenhuis cursussen gegeven aan artsen die naar de tropen gingen.
In de loop der jaren werd het steeds meer een ‘gewoon’, algemeen ziekenhuis. Wel kwam er een Travel Clinic voor (vakantie)reizigers die naar tropische gebieden wilden en daarvoor inentingen en advies nodig hadden.

Oekraïense vluchtelingen

Het ziekenhuis was populair bij de Rotterdammers omdat het vrij klein was en de zorg daardoor wat persoonlijker aanvoelde. Maar de vaste lasten waren hoog en daardoor groeiden de financiële problemen. In 2005 nam Erasmus MC het ziekenhuis over, en in 2017 werd het gesloten. De polikliniek die overbleef sloot in 2020 de deuren. Vanaf 2021 kregen studenten, jonge statushouders en Oekraïense vluchtelingen er tijdelijk onderdak.

Wijziging bestemmingsplan

Nu is dus het plan om er definitief een woongebouw van te maken. Daarvoor moet wel het bestemmingsplan worden veranderd. Het college van B en W heeft aan de gemeenteraad gevraagd om daarmee in te stemmen. De raad gaat hier waarschijnlijk in september naar kijken.

Aandacht voor duurzaamheid

Het nieuwe ontwerp is gemaakt door architectenbureau Mecanoo. Op de begane grond kunnen buurtvoorzieningen komen, zoals horeca, sport- en zorgvoorzieningen, kantoren en winkels. Op het dak van het hoofdgebouw komt een dakterras met horeca dat voor iedereen toegankelijk is. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, zoals wateropvang en groen. De woningen zijn vooral in de midden- en hogere prijsklassen, zowel koop als huur.

Meer informatie vindt u op de website van Wonen in Rotterdam.