ROTTERDAM - Er zit nog veel glas in ons restafval. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rotterdamse restafval. Rotterdammers scheiden slechts 53% van het glas. Terwijl landelijk 76% van het glas wordt gerecycled. Veel meer dus dan in Rotterdam. Daarom wat vragen en antwoorden over glasscheiden.

1. Waarom wordt glas apart ingezameld?

Glas weggooien is een verspilling van grondstoffen. Glas bij het restafval wordt namelijk verbrand. En dat is zonde, want glas kan eindeloos gerecycled worden. Van oud glas wordt nieuw glas gemaakt, maar alleen als het in de juiste bak terecht komt. Daarbij is glas een vrij makkelijke afvalsoort om te scheiden.

2. Waarom mogen er geen drinkglazen of glazen vazen in de glasbak?

Drinkglazen, een ovenschaal of een vaas mogen niet in de glasbak. Omdat dit glas anders is van samenstelling. Kistalglas bevat bijvoorbeeld lood en een ovenschaal is bestand tegen veel hogere temperaturen. Gooi daarom alleen verpakkingsglas in de glasbak. Dat zijn alle glazen flessen, potten en potjes waarin drank, eten, parfum of medicijnen hebben gezeten

3. Moet ik potten eerst schoonmaken?

U hoeft het glaswerk niet af te wassen. Dat kost meer energie dan schoonmaken in de fabriek. Wel graag zoveel mogelijk leegmaken. Een tip: laat het deksel en de dop op de pot of fles. Dan wordt uw tas niet vies.

4. Waarom is bruin, groen en wit glas in Rotterdam niet gescheiden?

In sommige gemeenten scheiden ze verschillende kleuren glas. Maar in Rotterdam mag u groen, bruin en wit glas bij elkaar gooien. Dat maakt het voor de Rotterdammers makkelijker. In de fabriek schiet een intelligente sorteermachine die groene en bruine scherven uit het witte glas.

5. Wat gebeurt er met het glas?

We brengen het glas naar de sorteerfabriek. Daar worden deksels en doppen eruit gehaald. Dat gebeurt onder andere met magneten. Materiaal wat er niet in hoort zoals aardewerk, keramiek, steen en porselein wordt met een laser herkend en eruit gehaald. Boven de lopende band hangt ook een grote stofzuiger die etiketten, kurken en andere lichte materialen verwijderd. Daarna wordt het glas op kleur gesorteerd, in kleinere stukken gebroken en naar de glasfabriek gebracht. De glasfabriek maakt er nieuw glas van in elke gewenste kleur en in alle soorten en maten.

Meer informatie

Meer weten over het scheiden van glas of waar de glasbak staat? Bekijk dan de pagina Glas.