ROTTERDAM - Ruim 100 Rotterdammers bogen zich in 2024 over de vraag: Wat moet Rotterdam verder doen om de klimaatdoelen te behalen? Het resultaat: 10 adviezen aan de gemeente, zoals slimme straatverlichting en meer gebruik van regenwater. Op 30 januari nam de gemeenteraad van Rotterdam de adviezen over.
De 100 Rotterdammers vormden samen het burgerberaad klimaat. Zij waren door loting geselecteerd. In 6 bijeenkomsten deden zij kennis op en bedachten ze oplossingen om de klimaatdoelen te halen.
Elektrische repareerbus
Het burgerberaad stelde 10 adviezen vast, waarvan er 9 volledig zijn overgenomen. Die gaan bijvoorbeeld over het uitschakelen van overbodige verlichting, het hergebruiken van regenwater, de inzet van een elektrische repareerbus en een publiekscampagne om bewoners te stimuleren meer aan vergroening te doen.
Meedenken over duurzame haven
Het 10e advies ‘Gemeente als aandeelhouder in de klimaatverbetering’ is slechts gedeeltelijk overgenomen. In dit advies stelde het burgerberaad voor om het verlagen van CO2-uitstoot onderdeel te maken van de vergunningverlening aan havenbedrijven. Maar dit is geen bevoegdheid van de gemeente, daarom is dit deel van het advies niet overgenomen. Wat de gemeenteraad wel overneemt, is het voorstel om Rotterdammers straks te laten meedenken over verduurzaming van de haven.
Vinger aan de pols
De adviezen worden opgenomen in het Klimaat Actieplan Rotterdam (KAR). De voortgang van de uitvoering wordt via het KAR bewaakt. Ook houden 25 oud-deelnemers van het burgerberaad een vinger aan de pols. Ze controleren of de uitvoering gaat zoals zij het bedoeld hebben.
Burgerberaad
Het burgerberaad vormde een dwarsdoorsnede van de stad. Daardoor zijn verschillende meningen en ervaringen meegenomen in de adviezen. Het laat ook zien dat een groep bewoners in staat is om waardevolle, concrete adviezen te geven over lastige maatschappelijke vraagstukken.
Lees alle adviezen in het rapport van het burgerberaad klimaat.