ROTTERDAM - In 2030 moeten onze straten en wijken groener en gezonder zijn voor alle Rotterdammers. Rotterdam is op de goede weg om de Klimaatdoelen te halen, maar er moet nog veel gebeuren. Daarom bedenkt een burgerberaad welke maatregelen nodig zijn voor het klimaat.

Rond de 100 gelote Rotterdammers zijn in april begonnen met het eerste Rotterdamse burgerberaad. In totaal komt deze groep, die een afspiegeling is van de stad, 6 keer bij elkaar. Dit najaar geven zij een advies aan de gemeenteraad. Zo heeft het burgerberaad direct invloed op wat de gemeente doet aan het klimaat.

Voorlopige adviezen

Op donderdag 20 juni was de vierde bijeenkomst. Groepjes deelnemers konden kiezen uit 10 verschillende onderwerpen, waarmee zij aan de slag gingen. Zoals duurzaam vervoer, hergebruik van grondstoffen, energie en gezondheid. Per onderwerp bespraken zij hoe ze erover denken en wisselden zij meningen uit. Daarna werden 41 voorlopige adviezen geschreven. Dit is de eerste stap naar het uiteindelijke advies aan de gemeenteraad.

Meedenken

In augustus vraagt het burgerberaad aan de stad om mee te denken via een online vragenlijst. Houd hiervoor de website mijn.rotterdam.nl

. Link opent een externe pagina

in te gaten. Ook praat het burgerberaad met Rotterdammers op straat om te horen wat zij belangrijk vinden voor het klimaat.

Hiervoor zijn 3 stadsgesprekken:

  • 7 augustus van 12.00 tot 15.00 uur op de markt in Ommoord
  • 14 augustus van 12.00 tot 15.00 uur op de markt in Rozenburg
  • 15 augustus van 12.00 tot 15.00 uur op de markt in IJsselmonde

Op 5 en 21 september zijn de laatste bijeenkomsten. In het najaar gaat het advies van het burgerberaad naar de gemeenteraad. Lees er meer over op de pagina Burgerberaad Klimaat

. Link opent een externe pagina

.

Wat een burgerberaad precies is, ziet u in onderstaande video.