ROTTERDAM - De gemeente is vrijdag 11 oktober in Ommoord gestart met het bestrijden van het mediterraan draaigatje, een mierensoort. De bestrijding zal meerdere weken duren. Het draaigatje is lastig te bestrijden is en zorgt voor veel overlast.
In het voorjaar van 2024 werd in de omgeving Raaigras en Rijstgras in Ommoord een kolonie van het mediterraan draaigatje ontdekt. Deze mierensoort ziet eruit als een gewone mier, maar is iets kleiner. Een lopend draaigatje draait met zijn achterlijf. Daar komt de naam draaigatje vandaan. Het mediterraan draaigatje komt van nature voor rond de Middellandse Zee. Ze zijn via planten uit de regio in Nederland terecht gekomen.
Draaigatjes kunnen voor veel overlast zorgen. Doordat ze hun nest onder de stoep of in de tuin graven, kunnen deze verzakken. Ook kunnen draaigatjes bijten of uw huis binnenkomen.
Bestrijding
Het draaigatje is lastig te bestrijden. De komende weken gaan bestrijders aan de slag op de openbare weg in Ommoord. Zij gebruiken een mierenpoeder dat is gemaakt van natuurlijke pyrethrinnen en is aangelengd met water. Met een dunne slang kunnen de bestrijders tussen de kieren van stoeptegels komen. Zo laten ze de grond vollopen met bestrijdingsmiddel. Zij herhalen dit bij iedere ingang van een nest. De komende weken gebeurt dit meerdere keren per week.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over het draaigatje? Of wil u weten hoe u ze kunt herkennen en wat u moet doen als ze in uw tuin zitten? Dat leest u op www.rotterdam.nl/draaigatje.