ROTTERDAM - Een voorschot op je zakgeld, sparen voor iets leuks of geld lenen van een vriendinnetje. Kinderen zijn al vroeg met geld bezig. Daarom zijn de geldlessen die de gemeente Rotterdam op basisscholen geeft, een schot in de roos. En de leerlingen? Die praten maar wat graag over geld. De thema’s dure merkkleding en zakgeld zijn favoriet.

De leerlingen van groep 8D van basisschool Het Tangram in Nesselande zitten al klaar als juf Karin de klas binnenkomt. Ze hebben er duidelijk zin in. ‘Ik vind de lessen over geld hartstikke leuk’ zegt een meisje. ‘Je ziet filmpjes, je mag meepraten en leuke opdrachten doen.’

Eigen reclame bedenken

Juf Karin is Karin de Bruin, een van de twee voorlichters bij Geldplein*van de gemeente Rotterdam. Deze week is het de nationale Week van het Geld**en geeft ze les over schulden. Maar eerst presenteren de leerlingen hun huiswerkopdracht van de vorige keer.

Ze mochten hun eigen reclame bedenken. Het mocht over van alles gaan.

Leuk deuntje

‘Ik merk dat jullie heel goed hebben opgelet de vorige keer’, zegt Karin tegen twee meisjes die voor de klas staan. Ze hebben net hun zelfgemaakte reclamefilmpje laten zien. Ze promoten een app waarmee je je eigen muziek kunt opnemen. Zelf staan ze swingend op beeld en zingen ze er aanstekelijk bij. ‘Een leuk deuntje is inderdaad dé manier om jou te verleiden iets te kopen’, zegt Karin. ‘Want een goede deun blijft hangen.’

Jonge onderneemster

De volgende leerling staat al te popelen om haar opdracht te laten zien. Deze jonge onderneemster promoot haar eigen webshop waarmee ze haar zelfgemaakte sieraden verkoopt. Ze heeft er een flitsende presentatie over gemaakt. Bovendien kunnen er meteen zaken worden gedaan, want ze heeft een kartonnen bord op tafel gezet waaraan de oorbellen, armbanden en schoenbedels hangen. De laatste zijn hangertjes die je aan je schoenveters kunt rijgen. De prijzen staan er voor het gemak bij. Ook deze presentatie kan rekenen op de lof van Karin. ‘De opmerking ‘elk seizoen een nieuwe collectie’ werkt heel goed om mensen iets te laten kopen’, zegt ze.

Afterpay

Na nog wat zelfbedachte reclames voor onder meer sappige zure matten, Pringles en Wolly’s Lolly’s, wil Karin door naar het onderwerp schulden. De leerlingen kunnen heel goed uitleggen wat dat zijn. ‘Als je geld van iemand leent’, ‘geld lenen om je huis te kopen’, ‘achteraf betalen’. Ze schudden het zo uit hun mouw. Karin legt uit dat je goed moet nadenken voordat je iets koopt. ‘Je moet eerst geld hebben voordat je het uitgeeft. Dus je maakt liever geen gebruik van diensten zoals Klarna en Afterpay, waarbij je een bestelling doet maar voorlopig niet hoeft te betalen.’ De kinderen zijn het met haar eens dat je daar beter geen gebruik van kunt maken.

Voorschieten

Karin laat vervolgens een filmpje zien waarin de jonge Ella vertelt dat haar ouders geld hebben voorgeschoten zodat ze een skateboard kon kopen. Om die schuld terug te betalen, krijgt ze vier weken geen zakgeld. ‘Ik vraag zo vaak aan mijn ouders of ze geld willen voorschieten’ zegt een meisje achter in de klas. ‘Bijvoorbeeld als ik schoenen van New Balance wil en ik heb nog niet genoeg gespaard’. ‘Of als ik snoep wil kopen en mijn zakgeld is net op’, zegt een ander meisje. ‘Maar het gebeurt ook vaak andersom hoor,’ zegt het meisje van de New Balanceschoenen. ‘Soms heeft mijn vader contant geld nodig voor de snackbar, dan vraagt hij of hij geld van mij mag lenen. Dat moet hij natuurlijk wel snel terugbetalen, anders leen ik het niet aan hem uit.’

Menu voor 10 euro

‘De kinderen doen altijd super enthousiast mee met de lessen’ zegt Karin. ’Dat is ook zo leuk aan dit werk.’ De leerlingen van groep 8 krijgen vier lessen. Elke les heeft een eigen thema zoals zakgeld, reclame en schulden. De volgende, en tevens laatste, les gaat over budgetteren. Hoeveel geld heb je de komende tijd en waar ga je het aan uitgeven? Ze moeten onder meer voor 10 euro een menu voor vier personen samenstellen. En dat moet ook nog eens gezond zijn. Ook moeten ze uitrekenen hoeveel een dagje Efteling voor het hele gezin kost. En dat betekent dus niet allee de entree, want er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen de toegangskaartjes’.

Helemaal vernieuwd

De gemeente geeft inmiddels geldlessen op 60 Rotterdamse basisscholen. Ze zijn gratis en als scholen dat willen, geven de voorlichters ook een workshop aan ouders over omgaan met geld. Het lesboekje is onlangs helemaal vernieuwd. De vormgeving is aangepast aan de huidige tijd en het boekje kreeg ook een nieuwe naam: Bedenk goed wat je met je euro doet! Naast groepen 7 en 8 van de basisschool geven de voorlichters van Geldplein ook geldlessen op onder meer het mbo en hbo, in buurthuizen en in schakelklassen.

Meer informatie

De lesmethode ‘Bedenk goed wat je met je euro doet!’ is ontwikkeld door de gemeente Rotterdam, is onafhankelijk en niet gesponsord. De lessen worden in overleg met de school ingepland. Zo sluiten de lessen aan op het normale onderwijsprogramma. Meer informatie staat op de pagina Lespakket Bedenk goed wat je met je euro doet.

*Geldplein is de nieuwe afdeling binnen Maatschappelijke Ontwikkeling waar de Kredietbank Rotterdam en het team Grip op Geldzaken sinds 1 januari dit jaar in op zijn gegaan.

**Van 24 tot en met 28 maart is het de nationale Week van het Geld. In deze week leren kinderen en jongeren op scholen in heel het land hoe ze slim omgaan met geld. Het thema in 2025 is 'Hoe maak jij je gelddromen waar?' Hoe ga je slim om met je geld zodat je je dromen kunt laten uitkomen?