ROTTERDAM - Een belastingaanslag komt nooit op het goede moment. Er zijn verschillende manieren om te regelen dat u niet meteen het hele bedrag hoeft te betalen. En hebt u weinig geld? Dan kunt u kwijtschelding aanvragen van een deel van de belastingen. U leest hier wat mogelijk is.
U kunt uw belastingaanslag in 1 keer betalen. Maar dat hoeft niet. U kunt ook een betalingsregeling afspreken met de gemeente. Dan betaalt u elke maand een deel van het bedrag.
U spreekt een betalingsregeling online af, via Mijn Loket. U kiest zelf in hoeveel maanden u het bedrag wilt betalen. En u kiest ook zelf op welke dag van de maand u het geld overmaakt. Na de aanvraag krijgt u een brief. Daarin staat uw betalingskenmerk. Dit kenmerk gebruikt u als u het geld overmaakt. Elke maand maakt u zelf het bedrag over voor de datum die u hebt afgesproken. Bij deze betalingsregeling betaalt u invorderingsrente. Dit is 4 procent van het bedrag aan belastinggeld dat u nog niet hebt betaald. U regelt dit via rotterdam.nl/betalingsregeling-aanvragen.
Automatische incasso
U kunt kiezen voor een automatische incasso. Dan geeft u de gemeente toestemming om elke maand een deel van het bedrag van uw rekening af te halen. U betaalt de belastingaanslag in 12 maanden. U betaalt geen rente en u betaalt altijd automatisch op tijd. Een automatische incasso vraagt u aan via rotterdam.nl/automatische-incasso-aanvragen.
De automatische incasso kunt u op elk moment stoppen.
Kwijtschelding
Hebt u weinig geld? Misschien hebt u recht op vergoedingen. Op berekenuwrecht.nl rekent u uit welke bedragen dat zijn. En u ziet of u misschien kwijtschelding van de afvalstoffenheffing krijgt. U betaalt daar dan maar een deel van. Of u kwijtschelding krijgt, hangt af van uw bezittingen, inkomen en uitgaven. Ga naar rotterdam.nl/kwijtschelding.
Hulp bij geldzorgen
Krijgt u geen kwijtschelding, maar hebt u wel moeite om uw belastingaanslag te betalen? Maakt u zich zorgen over geld en komt u er zelf niet uit? De gemeente kan helpen. Bij de Vraagwijzer kijkt de gemeente samen met u welke hulp bij uw situatie past. Bel voor een afspraak naar 14 010. Kies 9 voor overige. Vraag dan naar Vraagwijzer.
Meer informatie vindt u op rotterdam.nl/rondkomen-schulden.
Kijk in uw digitale mailbox
U kiest zelf hoe u de jaarlijkse belastingaanslag ontvangt. Op papier in uw brievenbus of digitaal via MijnOverheid. De gemeente krijgt elk jaar veel telefoontjes van Rotterdammers die bijvoorbeeld een aanmaning krijgen, maar hun belastingaanslag niet hebben gezien. De reden: ze hebben niet in hun Berichtenbox van MijnOverheid gekeken.
Krijgt u uw belastingaanslag niet in de brievenbus? Kijk dan of u deze heeft ontvangen via mijnoverheid.nl. U kunt op deze website inloggen met uw DigiD. Als er een bericht voor u is, dan ontvangt u een e-mail op het e-mailadres dat u zelf heeft doorgegeven. Of u ontvangt een bericht van de Berichtenbox-app, als u die heeft geïnstalleerd.
U kiest er zelf voor om de belastingaanslag te ontvangen in de Berichtenbox van MijnOverheid. Aanpassingen doet u zelf via MijnOverheid.
Mijn Loket is vernieuwd
De gemeente vernieuwt in Mijn Loket de pagina’s die gaan over belastingen. Als u op Mijn Loket uw belastingzaken regelt, kunt u terechtkomen op pagina’s die er anders uitzien dan u gewend bent. Via Mijn Loket kunt u onder andere uw belastingaanslagen inzien en betalen, een betalingsregeling afspreken, bezwaar maken en kwijtschelding aanvragen.
Duidelijker en makkelijker
Mijn Loket ziet er duidelijker uit en de teksten zijn makkelijker te begrijpen. En mensen met een visuele beperking kunnen de pagina’s makkelijker gebruiken. Ook op een smartphone of tablet kunt u nu makkelijker uw belastingzaken regelen. Maar Mijn Loket is nog niet af. Dat betekent dat u er oude en vernieuwde pagina’s kunt tegenkomen: beide soorten kunt u veilig gebruiken.
U vindt Mijn Loket via deze link.
Jongeren
Voor jongeren onder 27 jaar is er het Jongerenloket. Een afspraak maken kan ook via 14 010.
Ondernemers
Bent u ondernemer of zzp’er? Dan is er het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).
U maakt een afspraak via 010 433 96 00, keuze 2.
WOZ-waarde
Wilt u weten hoe de gemeente uw WOZwaarde bepaalt? Bekijk online uw taxatieverslag via Mijn Loket. Wat is WOZ-waarde precies? Lees er meer over op de pagina 5 vragen over de WOZ-waarde van uw woning.
Bezwaar maken
Bent u het niet eens met uw gemeentelijke belastingaanslag? Neem dan contact op met de gemeente en maak binnen 6 weken bezwaar. Dat doet u eenvoudig zelf via Mijn Loket. Op basis van vragen komt u uit bij het type bezwaar dat u wilt maken. U ziet vervolgens bijvoorbeeld de WOZwaarde die bij de gemeente in het systeem staat. En u ziet welke stukken van u nodig zijn om uw bezwaar te behandelen.