Een ondermijningsactie levert altijd bijvangst op. Want waar de focus initieel op ondermijnende signalen ligt, sluiten de diverse partners de ogen niet voor andere belangrijke zaken. Denk hierbij aan verkeersveiligheid en het vergaren van informatie die kan helpen in lopende of toekomstige strafrechtelijke onderzoeken.
Resultaten van de controle
Er werden in totaal 230 voertuigen gecontroleerd, waarvan 23 vrachtwagens. Daarbij zijn door de politie 27 proces-verbalen opgemaakt die met name voortvloeien uit de Wegenverkeerswet: artikel 8 (drugsgebruik 3x), te donker getinte ramen, ongezekerde lading, geen (geldige) transportvergunning, lachgasfles in beslaggenomen, een spookvoertuig in beslaggenomen en er zijn heel veel waarschuwingen gegeven. Daarnaast heeft de Belastingdienst 12 voertuigen in beslag genomen waarvan er 5 direct zijn afgevoerd. Ook werd ruim 45.000 euro geïncasseerd op openstaande aanslagen. Ook is er veel informatie geregistreerd die zo maar het ‘laatste puzzelstukje’ kan zijn in een strafrechtelijk onderzoek.
Grote aantrekkingskracht
De Rotterdamse haven bevat essentiële distributienetwerken en is een belangrijk logistiek knooppunt. Vooral deze logistieke sector blijkt ook voor criminelen van belang om op grote schaal strafbare goederen te smokkelen en het ‘verdiende’ geld wit te wassen. Vanwege de goede infrastructuur heeft de hele haven een grote aantrekkingskracht op georganiseerde criminaliteit.
Waar er, in het kader van veiligheid, lange tijd vooral vanuit het strafrecht werd gewerkt, is het besef en belang van een integrale samenwerking sterk gegroeid. Als één overheid vergroot je namelijk de gezamenlijke slagkracht in de aanpak van ondermijning. Integrale samenwerking in de Rotterdamse haven is van groot belang.
Controles van belang
Ondermijnende criminaliteit is de vermenging tussen onderwereld en bovenwereld. Criminelen misbruiken burgers, ondernemers, diensten, instellingen en bedrijven voor hun eigen gewin en belang. Ondermijning tast de rechtstaat aan en brengt de veiligheid van de samenleving in gevaar. Burgers en ondernemers komen (soms onder dwang) in aanraking met ondermijnende criminaliteit. Daarnaast kunnen bewoners in hun wijk worden geconfronteerd met intimidatie, geweld, maar ook risico’s op brand door hennepkwekerijen, drugslabs en milieuvervuiling door drugsdumpingen. En voor bonafide bedrijven is het lastig rondkomen als er sprake is van oneerlijke concurrentie doordat de concurrent het geld niet hoeft te verdienen aan het product wat verkocht wordt.
Houd misdaad uit uw buurt
Help ons ondermijning in uw wijk aan te pakken. Ziet u situaties die verdacht zijn, meld het! Een woning met afgeplakte ramen en condens en een vreemde geur kan duiden op een hennepkwekerij of drugslab. Een woning waar in de late avond en nacht veel mensen in- en uitgaan, eventueel met grote boodschappentassen, zou een drugslab of dealpand kunnen zijn. Een winkel waar nooit klanten zijn, maar waarvan de eigenaar wel in een dure auto rijdt. Kinderen die geen baantje hebben, maar opeens wel hele dure kleren of schoenen. Wees alert op signalen van ondermijning en meld! Zo houden we samen misdaad uit uw buurt.
Melden kan bij de politie op 0900-8844. Blijft u liever anoniem dan kunt u terecht bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.