ROTTERDAM - De rechtbank Rotterdam veroordeelt een 70-jarige voormalige internist tot 24 maanden celstraf waarvan 13 maanden voorwaardelijk voor het niet-regulier behandelen van kankerpatiënten en het veroorzaken van letsel. Daarnaast moet hij zich verplicht klinisch laten behandelen in een zorginstelling.
De zaak
De man behandelde van 2016 tot 2018 vijf mensen met zijn zelfontwikkelde experimentele lichttherapie. Hij vertelde dat hij hen kon genezen van kanker en dat hijzelf en anderen al eerder waren genezen door zijn behandelmethode. De door hem gebruikte middelen waren niet eerder gebruikt op mensen en niet in Nederland geregistreerd.
De verdachte diende via een infuus een (algen)vloeistof toe, belichtte de huid en bracht rectaal een lichtslang in. Meerdere patiënten liepen hierdoor ernstige brandwonden op. Bij een van hen moest uit noodzaak een tijdelijk stoma worden aangelegd.
Het gaat om een kwetsbare groep van uitbehandelde kankerpatiënten. Zij betaalden soms tot 8.000 euro voor de behandeling. In een enkel geval onderging een patiënt meer dan 50 keer lichttherapie of toediening van door verdachte samengestelde vloeistoffen.
Oordeel rechtbank
De verdachte hield zijn slachtoffers een onrealistisch positief beeld voor en gaf ze valse hoop, oordeelt de rechtbank. De behandelingen leidden in twee gevallen tot zwaar lichamelijk letsel. Twee patiënten zijn door verdachte niet tijdig verwezen naar de reguliere gezondheidszorg.
De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat aan meerdere benadeelden een waardig sterfbed is ontnomen. De behandelingen hebben geleid tot letsel, pijn, ongemak en ziekte. Bij de verdachte is door psychiatrisch en psychologisch onderzoek een psychotische stoornis vastgesteld en een denkstoornis in de vorm van een grootheidswaan.
De rechtbank Rotterdam veroordeelt de verdachte tot 24 maanden cel, waarvan 13 maanden voorwaardelijk. Bij het bepalen van de hoogte van de straf is meegewogen dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is en klinisch behandeld moet worden. Verder mag de verdachte tijdens zijn proeftijd van drie jaar niet werken binnen de individuele gezondheidszorg en Nederland niet verlaten zonder toestemming van de reclassering.
De schadevergoedingen die de verdachte moet betalen aan de benadeelde en de nabestaanden variëren van 3.000 euro tot 24.201 euro.