De politie hield de hoofdverdachte en zijn organisatie zo'n 4 jaar lang in de gaten en ging in oktober 2019 over tot een actiedag waarbij de hele organisatie werd opgerold. Uit de bewijzen blijkt dat de hoofdverdachte zich sinds september 2015 bezighield met allerlei illegale drugspraktijken. Zijn organisatie kan concreet worden gekoppeld aan een cocaïnevondst (3 kilo) in mei 2019 in Denemarken, een in juni 2019 ontmanteld metamfetaminelab in België en de voorbereiding van een cocaïnewasserij/-lab eind 2018. Ook was de organisatie betrokken bij de productie van amfetamine.
Het ging om een professionele, internationaal opererende drugsorganisatie. Zo werden er tactieken en technische hulpmiddelen ingezet om de illegale praktijken te verbergen. De hoofdverdachte was de topman; hij gaf leiding en was de baas. Zonder hem werd geen beslissing genomen. De Rotterdammer was tussen oktober 2018 en oktober 2019 zijn rechterhand en vertrouweling. Hij was de 'geweldsman', de 'incassoman' van de organisatie als iemand in gebreke bleef.
Aankoop en verbouwing villa
Naast de drugsdelicten maakte de hoofdverdachte zich schuldig aan het witwassen van grote geldbedragen en diverse voorwerpen. Het gaat hierbij met name om de aankoop en verbouwing van een woning voor hem en zijn gezin in België. Hiermee was zo'n 1,6 miljoen euro gemoeid.
De partner van de hoofdverdachte was op de hoogte van zijn illegale inkomsten en van de malafide constructie voor de aankoop van de woning. Zij dacht ook mee over de wijze waarop geld witgewassen kon worden en was daarbij actief betrokken door het betalen van grote contante bedragen aan leveranciers en klusjesmannen die betrokken waren bij de verbouwing van de woning. Ze heeft zo'n 3 jaar meegeprofiteerd van de villa waarin ze met haar gezin woonde.
A way of life
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat het bestaan van een drugsorganisatie als deze op allerlei fronten een zeer ontwrichtende werking heeft op de samenleving. De verdachten trokken zich hiervan niets aan en waren kennelijk alleen uit op financieel eigenbelang. In het nadeel van de hoofdverdachte weegt mee dat hij eerder veroordeeld is voor drugsdelicten en niet bereid lijkt te zijn om zijn criminele levensstijl vaarwel te zeggen. Voor hem lijkt het 'a way of life'; hij lijkt niet bereid om op legale wijze een inkomen te verdienen. Ook tijdens de behandeling van deze strafzaak bij de rechtbank wekte hij op geen enkel moment maar iets van een indruk het kwalijke van zijn handelen in te zien.
De Rotterdammer is vandaag naast de drugsdelicten veroordeeld voor het bezit van 1,75 kilo hasjiesj en een verboden vuurwapen met kogelpatronen. Bovendien waste hij een auto van ruim 23.000 euro wit. Bij het bepalen van zijn straf weegt mee dat hij eerder is veroordeeld voor verboden wapenbezit.