ROTTERDAM - Eerder onderzoek naar misstanden in Rotterdamse woningen heeft geleid naar een 25-jarige vrouw uit Noord-Brabant. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie (OM) was zij als verhuurbemiddelaar betrokken bij panden waarin ondermijnende activiteiten plaatsvonden, zoals witwassen, wapenopslag en de productie en opslag van verdovende middelen. Tijdens een OM-hoorgesprek is aan de vrouw een strafbeschikking opgelegd in de vorm van een taakstraf en de aanwijzing dat zij zich gedurende 1 jaar onder toezicht laat stellen van de Reclassering. Het OM hoopt daarmee misstanden in de toekomst te voorkomen.

De misstanden werden voornamelijk aangetroffen in huurwoningen in Rotterdam Centrum en Rotterdam Zuid. Het gaat om meerdere woningen waar ondermijnende criminele activiteiten plaatsvonden. Zo trof de politie in die woningen grote hoeveelheden harddrugs, grondstoffen om harddrugs te produceren, vuurwapens en een contant geldbedrag van ongeveer 900.000 euro aan.

Faciliteren van crimineel pandgebruik
De verdachte is bij justitie in beeld gekomen naar aanleiding van een eerder onderzoek. Daarbij kreeg een Rotterdamse verhuurbemiddelaar 18 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Verder onderzoek naar vermoedelijk malafide verhuurbemiddelaars heeft ertoe geleid dat er meer zicht is gekomen op crimineel pandgebruik en de rol van criminele tussenpersonen. De verdachte uit Noord-Brabant trad op als bemiddelaar tussen meerdere verhurende pandeigenaren en huurders. Daarbij nam zij grote bedragen contant geld aan (in de vorm van huurpenningen), screende zij de huurders niet of niet voldoende, werden huurders ook niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en hield zij geen goede administratie bij. Zo blijkt uit onderzoek door het OM, de politie, de Gemeente Rotterdam, de Belastingdienst en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). Volgens het OM heeft de verdachte door deze werkwijze criminelen anonimiteit geboden en daarmee criminele huurders gefaciliteerd.

Schulden
Dat snel geld verdienen niet loont, wordt wel duidelijk in deze casus. Haar handelswijze heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat zij een hoge schuld heeft opgebouwd. Het OM maakt zich zorgen over het feit dat de verdachte al op jonge leeftijd zo’n hoge schuld heeft opgebouwd en in aanraking is gekomen met mensen uit het criminele circuit. Gezien de opgebouwde schulden die betaald moeten worden aan diverse instanties is het Openbaar Ministerie van oordeel dat een taakstraf passend is in deze zaak. Naast de taakstraf heeft het Openbaar Ministerie als bijkomende aanwijzing opgelegd dat zij zich gedurende 1 jaar onder toezicht laat stellen van de Reclassering.

Hoe voorkomt u verhuur aan criminelen?
Verhuurt u zelf een pand? Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat u onbedoeld aan een crimineel verhuurt. Neem geen contant geld aan, vraag om een legitimatiebewijs van de huurder en controleer het pand regelmatig. In de brochure ‘Veilig uw pand verhuren’ vindt u meer informatie en tips over goed en veilig verhuren.

Overheidspartners in de regio Rotterdam werken er hard aan om crimineel gebruik van panden tegen te gaan. Dat doen zij door criminele netwerken op te sporen en verhuurders te informeren over goed verhuurderschap. Zo wordt bijvoorbeeld met betrokken pandeigenaren een gesprek gevoerd. Daarnaast worden er brieven verspreid om verhuurders bewust te maken van hoe zij goed en veilig kunnen verhuren en is er door Meld Misdaad Anoniem een campagne ontwikkeld over malafide huurders.

Bekijk de website van Veiligheidsalliantie regio Rotterdam voor meer informatie over het tegengaan van vastgoedcriminaliteit