Het begon allemaal in november vorig jaar. Toen kwam er bij de politie een tip binnen dat bij een pand in Silvolde mogelijk een hennepkwekerij zou zitten. Naar aanleiding van deze melding werd daar een onderzoek ingesteld. Uit dit onderzoek kwamen de namen van een aantal verdachten naar voren die ook in andere onderzoeken werden genoemd. Reden genoeg voor het onderzoeksteam om specifiek te rechercheren op deze groep. Vanmiddag is de hennepplantage (zo’n duizend planten) opgerold in Silvolde.
Illegaal geld wit gewastHet onderzoeksteam kwam erachter dat de groep verdachten niet alleen op een illegale manier geld verdienden, maar ook nog eens extra geld wisten te verdienen door het te investeren in verschillende panden door heel Nederland. Daarvoor werden katvangers ingezet. Een katvanger is iemand die één of meer panden of woningen op zijn naam heeft staan, terwijl hij of zij geen eigenaar of houder is van het desbetreffende pand of de woning. Het doel: de werkelijke eigenaar of houder verbergen.
Misdaad mag niet lonenDe verdachten worden verdacht van bedrijfsmatige teelt van hennep en het witwassen van crimineel verkregen vermogen. In het kader van het afpakken van dit criminele geld werd beslag gelegd op diverse waardevolle goederen. Het gaat om zes woningen en een bedrijfspand en vier voertuigen. Ook is er geld in beslag genomen. De zoektocht naar andere waardevolle goederen is nog in volle gang. Er werden zo'n 135 agenten ingezet tijdens de zoekingen, verspreid door heel Nederland.
Hennepteelt bedreiging voor veiligheidDe politie en het openbaar ministerie pakken gezamenlijk georganiseerde hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand- en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Door ons te richten op de hennepnetwerken, kunnen we die ontrafelen en het crimineel verkregen vermogen afpakken. Want misdaad mag niet lonen.
Wat gebeurt er met afgepakte geld en goederen?Wel vaker leggen we beslag op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Door beslaglegging en gedegen onderzoek naar de herkomst van dat geld, kan het ook daadwerkelijk geïncasseerd worden na een veroordeling door de rechtbank. Zo verliezen criminelen niet alleen het misdaadgeld of hun luxe goederen, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft, vloeit in de staatskas. Bovendien kan dat afgepakte vermogen niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten.
2018520034 AC, JS