Foto's: gemeente Rotterdam
Tijdens de inval, waarbij drie mannen uit Rotterdam (21, 34 en 39 jaar) zijn aangehouden, zijn geld- en drugshonden ingezet. De NVWA constateerde dat er ook sprake was van ‘verkeerde etikettering’: verschillende chemische middelen voor de hennepteelt werden aangetroffen waarbij geen, of niet de juiste, waarschuwingssymbolen op het etiket stonden. De gemeente Rotterdam verkent de mogelijkheid om bestuurlijke maatregelen te treffen, zoals het sluiten van de panden.
Structuren achter growshops blootleggen
Na intensief onderzoek en analyse kwamen de samenwerkende overheden (politie, OM, Belastingdienst, gemeente Rotterdam, FIOD, RIEC Rotterdam) de growshop op het spoor. Aanleiding hiervoor was het vermoeden van de aanwezigheid van hennep in het pand. Hieruit bleek dat voor een langere periode bij het bedrijfspand kweekbenodigdheden voor de bedrijfsmatige hennepteelt zijn verkocht. Tijdens de inval bleek het pand en het aantal opgeslagen goederen ten behoeve van de hennepteelt zo groot, dat gesproken kan worden van een groothandel. Er waren zeker zes vrachtwagens nodig om alle aangetroffen goederen af te voeren.
De actie is onderdeel van een groter project naar georganiseerde criminele structuren achter de hennepteelt. De samenwerkende partners trachten de structuren achter de growshops, en meer algemener, de illegale hennepteelt bloot te leggen en deze integraal aan te pakken.
Verboden
Sinds 2015 zijn growshops, waarin producten worden verkocht die grootschalige hennepteelt mogelijk maken, verboden. Dergelijke producten zijn bijvoorbeeld ventilatoren, droognetten, groeimiddelen, vijverfolie, groeibakken en -stokken en potgrond. Dergelijke producten zijn ook te koop in tuincentra. De combinatie van aanwezige goederen bij een growshop (met de bedrijfsmatige hennepteelt als doel) zorgen er echter voor dat er een strafbaar feit gepleegd wordt.
Om dit op te lossen en onveilige situaties te voorkomen, is een integrale aanpak nodig zodat het criminelen moeilijk wordt gemaakt zich bezig te houden met de illegale hennepteelt. Growshops faciliteren de teelt van hennep. Achter de teelt en handel gaat vaak een wereld van geweld en afpersing schuil. Tevens levert het telen van hennep brandgevaarlijke situaties op voor zowel bewoners als omwonenden. In de regio Rotterdam wordt daarom door alle ketenpartners hard opgetreden ten aanzien van de faciliterende growshops en illegale hennepteelt.
Wat kunt u doen?
De strijd tegen ondermijning is een gezamenlijke inspanning van onder meer politie, gemeenten en andere overheidsorganisaties. Maar ook u kunt iets doen! Heeft u een vermoeden van een growshop of hennepgerelateerde activiteiten in uw buurt? Neem dan contact op via het gebruikelijke nummer van de Politie (0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (telefonisch: 0800-7000 of digitaal: www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/).
Door uw verdenkingen of verdachte signalen te delen, helpt u mee aan de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Door verdachte signalen te melden, zorgt u ervoor dat de politie (tezamen met andere veiligheidspartners) kan optreden.