ROTTERDAM - Het is aardedonker in de nacht van 5 op 6 februari 2022. Een scooter rijdt het Piet Paaltjensplein op en even later klinkt glasgerinkel en ontploft in de keuken van een woning een handgranaat. Honderden piepkleine kogeltjes boren zich in deuren, muren en meubilair. Een man die in de woning aanwezig is raakt zwaargewond. Tegen de 31-jarige Rotterdamse opdrachtgever van deze en nog vijf andere aanslagen op woningen en bedrijfspanden is vandaag 17 jaar cel geëist.


Een drugsconflict zorgt voor een ongekende geweldsgolf in de winter van 2022. Uit TCI-informatie komt naar voren dat de aanleiding een partij cocaïne is die is gestolen. De eigenaar is vervolgens op zoek naar de dieven en uit onderzoek blijkt dat 31-jarige verdachte meewerkt om orde op zaken te stellen. Hij wordt door de officier van justitie gezien als ‘aanslagmakelaar’ die ‘soldaten’ inzet voor aanslagen op panden en afpersing.

Jan Kobellstraat

Dezelfde nacht als het incident met de handgranaat in de woning op het Piet Paaltjensplein wordt een woning op de Jan Kobellstraat met een vuurwapen beschoten. De 15 kogels missen op een haar na de bewoner die net op tijd kan wegduiken als hij een schim voor het raam ziet en merkt dat er geschoten wordt. Bij zowel de granaataanslag als het schieten op de woning lijkt het er heel sterk op dat de aanslagplegers de verkeerde woning op de korrel hebben. Twee keer poging moord dus op onschuldige slachtoffers.

Onderzoek brengt duidelijkheid in andere aanslag

De telefoon van de Rotterdammer blijkt na zijn aanhouding in mei 2022 informatie te bevatten over nog een aanslag. Dit keer met een molotovcocktail op 20 februari van dat jaar bij een portiek aan de Fuikstraat. In een chatgesprek wordt duidelijk wat de bedoeling is. Er wordt getikt: ‘Ik moet vandaag wat doen bij die kankerdeur. Ik moet vandaag laten doen.’ Er wordt gesproken over vuurwerk en een ‘appel’. Dat laatste is straattaal voor een handgranaat. De verdachte zegt in de conversatie onder andere: “Broer, ik moet één pijn doen.”

Eigen vete

De verdachte liet zich volgens het OM niet alleen inhuren om klussen te klaren voor anderen. Als hij het zelf aan de stok krijgt met een rivaal, schuwde hij ook niet zijn ‘soldaten’ in te zetten om geweld te gebruiken en angst te zaaien. Zo wordt in een poging een ondernemer af te persen in maart 2022 een pand beschoten.

“Het plegen van aanslagen op panden lijkt de afgelopen jaren steeds meer een trend te worden”, aldus de officier van justitie tijdens de zitting. “Veelal is een ruzie over een partij verdovende middelen de oorzaak. Vooral in Rotterdam was er in 2022 op dat gebied sprake van een geweldsgolf die in 2023 onverminderd door blijft gaan. Bijna wekelijks wordt er wel geschoten op een pand of werd er met een explosief een aanslag gepleegd op gebouwen. Dit soort gedrag zorgt voor angst in toch al kwetsbare straten en buurten. Het gaat om nietsontziend geweld waarbij het risico op onschuldige slachtoffers op de koop toe lijkt te worden genomen. Daarom is een hoge straf voor verdachte gepast.”