ROTTERDAM - Onder invloed van lachgas belde een 25-jarige Rotterdammer afgelopen mei en juli talloze keren met 112 en met de gemeente Rotterdam. Daarbij uitte hij onder andere bedreigingen tegen een wijkagent en burgemeester Aboutaleb. Vandaag veroordeelde de politierechter hem tot 120 dagen cel. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen voor zijn verslaving.


De officier van justitie verweet de verdachte een lange reeks bedreigingen. Zo zou hij in de nacht van 12 op 13 mei 2022 onder meer tegen de 112-centralist hebben gezegd: “Ik ga een aanslag plegen bij jullie, Marconiplein”,”Ik ga een granaat naar binnen gooien in het politiebureau”, “Ik ga hem (=wijkagent/) vermoorden als ik hem tegenkom.”

De bedreigingen waren zo ernstig en concreet dat de man nog dezelfde nacht door een arrestatieteam van zijn bed werd gelicht. Nadat hij enige tijd had vastgezeten, besloot de rechter hem tijdelijk op vrije voeten te stellen in afwachting van de behandeling van zijn zaak.

Helaas had de man geen lessen getrokken uit zijn aanhouding. Want op 1 juli 2022 ging hij opnieuw de fout in. Dit keer moest de telefonist van het Rotterdamse stadhuis het ontgelden. “Dan ga ik ervoor zorgen dat daar aanslag gaat komen”, “Kanker stadhuis en dat ook ding, dat ie in de vlammen op gaat” en “Mag ik Leefbaar Rotterdam of Aboutaleb spreken, dan ga ik ervoor zorgen dat daar aanslag gaat komen”.

De man vindt zijn gedrag bij nader inzien ‘stom’ en wijt het aan zijn lachgasverslaving: “Ik zoek aandacht omdat ik hulp nodig heb. Ik was onder invloed en depressief.”

De officier van justitie eiste 120 dagen cel tegen de man (waarvan 40 dagen voorwaardelijk). Ook stelde hij als bijzondere voorwaarde onder meer dat hij zich verplicht laat behandelen voor zijn lachgasverslaving

De politierechter volgde de eis. Zij veroordeelde de man tot 120 dagen cel (waarvan veertig voorwaardelijk) en als bijzondere voorwaarde onder meer een verplichte behandeling. Ook legde zij hem een contactverbod op: hij mag alleen nog maar de politie bellen als er echt sprake is van een noodsituatie. Het contactverbod geldt ook voor de gemeente Rotterdam en de burgemeester.