ALBLASSERDAM/VLISSINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 30 jaar en tbs met dwangverpleging geëist in de zaak rond de moorden op een zorgboerderij in Alblasserdam op 6 mei 2022 en de moord op een schoenmaker in Vlissingen, op 4 mei 2022. De 40-jarige verdachte is volgens het OM verantwoordelijk voor het doden van een 34-jarige medewerkster van de Alblasserdamse zorgboerderij, een 16-jarig meisje dat daar verbleef en de 60-jarige schoenmaker uit Vlissingen. De verdachte wordt daarnaast vervolgd voor het ernstig bedreigen van een 22-jarige vrouw en het in het bezit hebben van een vuurwapen met munitie.

Hij werd hiervoor door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het OM is in hoger beroep gegaan omdat het vindt dat een combinatie van gevangenisstraf en tbs-behandeling de beste waarborg biedt dat de verdachte nooit onbehandeld terug zou kunnen keren in de maatschappij.

Willekeurige onschuldige slachtoffers

De advocaten-generaal (de officieren van justitie in hoger beroep) stonden vandaag op zitting uitgebreid stil bij de feiten. “Het handelen van de verdachte op het terrein van de zorgboerderij heeft de uiterlijke verschijningsvorm van het nemen van reeds lang gekoesterde wraak, het uitvoering geven aan moordgedachten. De verdachte leeft zijn agressie uit op het terrein van de zorgboerderij, door een bloedbad aan te richten, zonder aanziens des persoons. De verdachte wilde dood en verderf zaaien. De slachtoffers waren willekeurige, onschuldige slachtoffers.”

Onbehandeld in maatschappij terugkeren is onaanvaardbaar

Een levenslange gevangenisstraf zoals eerder is opgelegd door de rechtbank is in deze zaak, voor deze verdachte, niet passend volgens het OM. Dat komt onder andere omdat bij een levenslange gevangenisstraf na 25 jaar wordt beoordeeld of een veroordeelde in aanmerking komt voor gratie. Wat het OM betreft is het risico dat deze verdachte in de toekomst onbehandeld terug zou kunnen keren in de maatschappij onaanvaardbaar. “We hebben te maken met iemand met een ernstig en complex psychisch ziektebeeld met een hoge kans op recidive.”, aldus de advocaten-generaal op zitting.

Het OM heeft in hoger beroep uitgebreid onderzoek laten doen naar de effectiviteit van een tbs behandeling voor deze verdachte na het uitzitten van een langdurige gevangenisstraf. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) constateerden dat de schutter aan meerdere stoornissen lijdt en achtten hem verminderd toerekeningsvatbaar, wel is hij geschikt voor detentie. De deskundigen oordeelden dat tbs ook na een zeer lange gevangenisstraf voor deze verdachte zin heeft. Het OM vindt dat tbs met dwangverpleging voor de verdachte noodzakelijk is en bovendien, gelet op beveiliging van de maatschappij, het meest veilige stelsel is waarmee beoordeeld kan worden of terugkeer van de verdachte ooit mogelijk zou zijn.

Het OM kiest voor het eisen van een lange gevangenisstraf voorafgaand aan de tbs-behandeling mede omdat het gaat om zeer ernstige feiten waarvoor vergelding voor slachtoffers en nabestaanden erg belangrijk is. “De eis van een gevangenisstraf voor duur van 30 jaar in combinatie tbs met dwangverpleging doet in onze visie recht aan uitzonderlijke ernst van de feiten, geeft uitdrukking aan de behoefte aan vergelding, beschermt de maatschappij zo maximaal mogelijk en houdt rekening met de persoonlijke belangen van de verdachte”, aldus de advocaten-generaal.

Het gerechtshof Den Haag doet op 17 december uitspraak.