ROTTERDAM - Tegen een 21-jarige man die verdacht wordt zwavelzuur in het gezicht van een 36-jarige vrouw uit Rotterdam te hebben gegooid, heeft het Openbaar Ministerie vandaag zes jaar gevangenisstraf geëist. Tegen een 19-jarige medeverdachte werd vier jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.


Op 11 mei 2023 verandert het leven van het 36-jarige slachtoffer voorgoed. Als ze na haar werk lopend onderweg is naar een vriendin, wordt ze door iemand gevolgd. Even later, terwijl ze over het Zaailand in de Rotterdamse wijk Vreewijk loopt, voelt ze dat er iemand dichtbij haar staat. Wanneer ze zich omdraait, spuit iemand een fles zwavelzuur in haar gezicht. In het ziekenhuis hoort het slachtoffer dat ze tweede-en derdegraads brandwonden opgelopen in onder andere haar gezicht, hoofd, handen, onderarmen en hals. Tot op de dag van vandaag is het slachtoffer onder behandeling van een arts, waarmee vaststaat dat haar zwaar lichamelijk letsel is toegebracht.

Onderzoek en voorbedachte raad

De politie zoekt maandenlang naar de dader die het zwavelzuur in het gezicht van de vrouw gegooid heeft. Op 23 september 2023 komt er een doorbraak. De toen nog 18-jarige verdachte meldt zich bij de politie, omdat hij zichzelf heeft gezien op beelden van het opsporingsprogramma van RTV Rijnmond. Hij verklaart dat hij het slachtoffer heeft achtervolgt, maar ontkent dat hij het zuur in haar gezicht gooit. Het onderzoek gaat verder en op basis van uitgelezen telefoongegevens, camerabeelden en verklaringen is het OM overtuigd dat drie mannen - waarvan één minderjarige die inmiddels is veroordeeld - samen de opdracht hebben gekregen om de vrouw met zuur aan te vallen. Uit onderzoek blijkt dat zij via Snapchat zijn benaderd en vervolgens een plan hebben gemaakt. Volgens het OM heeft de 21-jarige het zuur gegooid, de 18-jarige heeft het slachtoffer gevolgd en de locatie doorgegeven, en de minderjarige is met hem meegelopen. De Officier van Justitie is van mening dat voldoende tijd is geweest om zich te beraden op hun besluit en om stil te staan bij de gevolgen van hun daad.

Impact

Het Openbaar Ministerie heeft er alles gedaan om de opdrachtgever van de zuuraanval te achterhalen, maar tot op de dag van vandaag is het niet gelukt en weet het OM niet waarom het slachtoffer het zwavelzuur in haar gezicht heeft gekregen. “Het slachtoffer is voor het leven getekend. Ze heeft vreselijk veel pijn gehad en moet verder met de fysieke en mentale gevolgen van wat haar is aangedaan, aldus de officier van justitie.
“Verdachte kennen haar niet en hebben zeer lichtzinnig zonder ook maar enigszins te denken aan de gevolgen die dit voor het slachtoffer zou hebben voor een paar centen deze opdracht aangenomen. En dan met een proceshouding van zich maar niets meer kunnen te herinneren of zwijgen zich ervan af maken. Dit geheel reken ik de verdachten aan.”

Eis

Volgens het OM is er voldoende wettig en overtuigend bewijs om vast te stellen dat de 21-jarige verdachte het zuur heeft gegooid. De rol van de 19-jarige medeverdachte gaat verder dan medeplichtigheid; hij wordt beschouwd als medepleger van een zware mishandeling met voorbedachten rade. “Hoewel hij het zuur niet zelf heeft gegooid, was hij wel op de hoogte van de aangenomen opdracht, wist hij hoe het slachtoffer gevolgd moest worden en wist hij ook dat iemand anders haar daarna met zwavelzuur in het gezicht zou gooien”, aldus de officier op zitting.
Het OM is zich ervan bewust dat de verdachten jong zijn, maar zij zijn wel meerderjarig. Gezien de ernst van de feiten en wat de deskundigen adviseren, vindt het OM dat het volwassenstrafrecht hier van toepassing is. Daar past alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf bij.