ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank Rotterdam tegen twee mannen gevangenisstraffen van 6 en 5 jaar geëist voor de internationale handel in cocaïne en witwassen. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket bestaat er geen twijfel over dat de verdachten niets anders zijn dan beroepscriminelen. Een van hen deed er volledig het zwijgen toe; de ander had bij de politie een onwaarschijnlijke lezing gegeven, aldus de officier.


Tot aan het moment van hun aanhouding in 2023 waren ze vastberaden in hun criminele bezigheden, aldus de officier van justitie. Uit duizenden onderschepte Sky-chats “blijkt overduidelijk dat zij tot hun nek in de internationale cocaïnehandel zitten”

De mannen 50 en 40 jaar uit Den Haag en Westervoort stonden terecht voor de invoer en handel van een reeks aanzienlijke hoeveelheden cocaïne, waarvan het totaal binnen een maand in 2020 opliep tot tientallen kilo’s. Dat is volgens het OM alleen maar het topje van de ijsberg. “Dit zijn niet zomaar incidenten. Deze verdachten hebben zich met regelmaat beziggehouden met georganiseerde misdaad, puur voor hun eigen financieel gewin.” Een van de verdachten had ook een coördinerende rol bij overleggen in Zuid-Amerika over de internationale handel in cocaïne.

Ondergronds bankieren

Beide verdachten stonden ook terecht voor het witwassen van honderdduizenden euro’s. Hun enige bron van inkomen `was de illegale handel in verdovende middelen, zo blijkt uit het strafdossier. In de strafzaak tegen de man uit Westervoort is er sprake van crimineel ondergronds bankieren, aldus de officier. Zijn rol was vooral het opzetten, coördineren en uitvoeren van de transacties. In periode juni-oktober 2023 zou hij met contante transacties in Dublin, Malaga en Alicante meer dan een miljoen euro hebben witgewassen via ondergronds bankieren.

Het ondergrondse netwerk waar de verdachte gebruikt van maakte opereerde uiterst professioneel. “Er is gewerkt met grote contante geldbedragen die – internationaal – werden overgedragen op openbare plekken. Er is ook gewerkt met tokens en er werden hoge commissies gerekend die ongebruikelijk zijn in legale (bank)transacties. Allemaal kenmerken en indicaties voor crimineel ondergronds bankieren.” De overdrachten werden in de praktijk uitgevoerd door (lokale) koeriers.

Verwoestende gevolgen

De officier van justitie hield rechtbank voor dat het dossier fragmenten laat zien uit “een vele groter en doorlopend verhaal van drugshandel, waaruit blijkt hoe diep deze verdachten verstrikt zitten in de wereld van de georganiseerde misdaad”. Hij wees de rechtbank nog maar eens op de “verwoestende maatschappelijke gevolgen die de grootschalige cocaïnehandel met zich meebrengt”. “De verdachten hebben dit alles bewust voor lief genomen, en enkel om hun eigen financiële voordeel te vergroten.”

De rechtbank doet op 28 februari uitspraak.