De voorbereidingen voor de serie startten al in 2017, zegt een operationeel expert ‘chef’, hoewel de opnames pas in 2019 begonnen. ‘De lange voorbereiding was nodig door de strenge privacyregels. Ons werk in beeld brengen is niet moeilijk, wel de vraag wat je mag filmen. Gelukkig was het OM nauw betrokken bij de productie, waardoor je alleen ziet wat je mag zien.’
Risicovolle zakenIn Team Parate Eenheid wordt het team gedurende acht afleveringen gevolgd en komen verschillende aspecten van het werk in beeld. Volgens de chef werkt het team op het snijvlak van blauw (regulier politiewerk) en het AT (arrestatieteam). Over het algemeen richt het team zich op risicovolle zaken, zoals een vechtsporter aanhouden of een inval in een drugspand. Gaat het om vuurwapenverdachten dan wordt er altijd met het AT overlegd. ‘Wij werken als TPE in het grijze gebied tussen blauw en AT’, benadrukt de expert. TPE is daarnaast inzetbaar als mobiele eenheid en ondersteunt de basisteams onder meer bij horeca-avonden.
De operationeel expert zag vooraf enkele afleveringen en is blij met het resultaat. ‘Je ziet een professioneel team, dat elke inzet zorgvuldig overweegt en professioneel afhandelt. Het maakt me echt trots. Natuurlijk zijn er soms dingen waar je van baalt, maar als je het op tv ziet, besef je weer hoe geweldig dit werk is.’ De serie bevat naast acties, ook persoonlijke verhalen. Zo vertelt een politiemedewerker over de strandrellen bij Hoek van Holland in 2009.
De eerste uitzending van Team Parate Eenheid is op dinsdag 7 januari, om 21.30 bij RTL5.
Op zondag 12 januari start SBS6 met het derde seizoen van De Noodcentrale. Kijkers volgen ook dit seizoen de centralisten van de politie in de meldkamer en het servicecentrum dat zeer uiteenlopende meldingen krijgt, onder meer over burenruzie, vermiste kinderen en verdachte personen. Vanaf 21.30 uur bij SBS6.