ROTTERDAM - De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 30-jarige man een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan vele feiten, waaronder bedreigingen, groepsbelediging, discriminatie, bekladden van panden, het opzettelijk teweegbrengen van een ontploffing, poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging.


Aansturende rol
De 30-jarige man heeft een aansturende en leidende rol gehad in een reeks van gebeurtenissen. Zo heeft hij teksten bedacht voor op spandoeken die bedreigend, discriminerend en bijzonder kwetsend zijn voor de queergemeenschap, Joden, de burgermeester van Rotterdam en diens dochter. Deze spandoeken werden in mei 2022, vlak voor de Conference League finale in Albanië tussen Feyenoord en AS Roma, in de Feyenoord fanzone getoond. De man heeft er ook voor gezorgd dat hiervan foto's werden gemaakt en verspreid via sociale media.

De man was verder betrokken bij verschillende incidenten rondom de sportschool van de oprichter van de Roze Kameraden (supportersvereniging voor LHBTI+ bij Feyenoord). Hij heeft opdracht gegeven een vuurwerkbom te plaatsen en teksten op het pand te spuiten die wederom bedreigend en discriminerend waren voor de queergemeenschap, en in het bijzonder voor de oprichters van de Roze Kameraden.

Op vergelijkbare wijze heeft hij de woning van een Rotterdamse wethouder laten bekladden met beledigende teksten. Dit is vermoedelijk geweest omdat de wethouder zich in het politieke debat uitliet over het nemen van maatregelen tegen de Rotterdam Jongeren Kern (RJK).

Rellen tijdens de jaarwisseling
Tot slot had deze 30-jarige man een leidinggevende rol in de rellen tegen de politie en ME tijdens de jaarwisseling van het afgelopen jaar in 's-Gravendeel. Daar was overduidelijk sprake van een vooropgezet plan om de politie en ME in de val te lokken en hun fysieke schade toe te brengen, bijvoorbeeld door hen te bekogelen met zwaar vuurwerk. Uit de aangiften blijkt dat de politieagenten en ME'ers oprecht bang waren dat zij er niet zonder ernstig letsel vanaf zouden komen.

Ernstige inbreuk op normen en waarden
De teksten op de spandoeken, de sportschool en de woning vormen een ernstige inbreuk op de normen en waarden die in de Nederlandse samenleving hooggehouden worden. Discriminerende uitlatingen en bedreigingen en belediging van publieke figuren zijn onacceptabel en dienen streng bestraft te worden. Dat geldt ook voor het gebruik van geweld tegen de politie, zeker wanneer dit gepland wordt en een intensiteit heeft zoals hier het geval was.

Straf
Gezien de ernst van de feiten kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een forse gevangenisstraf. Aan hem wordt dan ook een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Naast de gevangenisstraf moet de man zich houden aan een contactverbod met de oprichter van de Roze Kameraden en een locatieverbod voor de Kuip, beiden voor de duur van 5 jaar.