ROTTERDAM - In de fenomeenaanpak dat de Rotterdamse politie doet rondom de F-game, heeft de politie maandag 16 december een 27-jarige man uit Almere aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij phishing. De fenomeenaanpak leverde op 3 december ook al aanhoudingen op. Toen werd een cybercrimenetwerk opgerold. Daarna startte de politie met een campagne ‘Selfmade? Cellmate!’ op social media om jonge aanwas te waarschuwen voor het fenomeen. Deze specifieke aanpak gaat door en meer aanhoudingen worden daarom ook niet uitgesloten.


Fenomeenaanpak

Een fenomeenaanpak is erop gericht om een specifieke vorm van criminaliteit goed in beeld te krijgen en te zoeken naar mogelijkheden om het fenomeen onmogelijk te maken door barrières op te werpen. In zulke onderzoeken stuit de politie met enige regelmaat op individuen. Naar zo'n individu wordt dan onderzoek gedaan. Bij voldoende aanleiding wordt dat individu door de politie aanhouden, maar het onderzoek naar het fenomeen gaat gewoon door. Daar is in dit geval ook sprake van.

Wat zijn F-games?

Luxegoederen, status, maar vooral heel snel veel geld verdienen. Dit alles wordt je beloofd door cybercriminelen die zich bezighouden met F-game, een vorm van criminaliteit die door jongeren vaak wordt aangeduid als “The F-game”.

Het betekent: fraude game. Hieronder valt bijvoorbeeld bankhelpdeskfraude of phishing. Hierbij plunderen cybercriminelen op een doortastende manier de bankrekeningen van slachtoffers. Deze vorm van geld ‘verdienen’ wordt publiekelijk gepromoot op social media en in sommige muzieknummers. Jongeren kijken soms op tegen dit soort influencers, waardoor ze vatbaarder worden om de wereld van cybercriminaliteit in te stappen.

Criminelen houden zichzelf voor dat het gestolen geld van slachtoffers door banken of verzekeringen wordt gecompenseerd. Erger nog, ze misleiden jongeren met deze onzin. Mogelijk ben je zelf eens door een cybercrimineel op sociale media gevraagd of je snel geld wilde verdienen. Ze beloven dat ook jij kan leven in luxe, zonder hier al te veel voor te hoeven doen.

Lees meer

https://www.politie.nl/nieuws/2024/december/6/07-internationaal-cybercrimenetwerk-opgerold.html