De tien mannen, in leeftijd variërend van 23 tot 40 jaar en voornamelijk afkomstig uit Amsterdam en Rotterdam, worden verdacht van handel en grootschalige invoer van verdovende middelen via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Ze werden in november 2020 aangehouden, inmiddels zit geen van hen meer vast.
Berichtendienst Sky ECC
Politie en OM hebben in deze zaak een uniek kijkje gekregen in zowel de organisatie als in de positie van iedere verdachte. Dat is naast de inzet van andere opsporingsmiddelen mede te danken aan het grootschalige internationale onderzoek Argus waarin het politie en OM is gelukt toegang te krijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC. In maart 2021 maakten politie en OM dat bekend. Ook de verdachten in de zaak die deze dagen door de Amsterdamse rechtbank wordt behandeld, maakten van deze berichtendienst gebruik.
Samengevoegd
De megazitting waar de rechtbank tien dagen voor heeft uitgetrokken, betreft twee samengevoegde strafrechtelijke onderzoeken: een in juli 2019 gestart onderzoek naar de handel in verdovende middelen en witwassen en een onderzoek dat in april 2020 is gestart naar de grootschalige invoer van cocaïne. De onderzoeken werden samengevoegd toen dankzij afgeluisterde gesprekken tussen de verdachten onderling duidelijk werd dat sommige verdachten in beide onderzoek voorkwamen.
Zeecontainer
In april 2020 werd in een loods in Antwerpen 4.200 kilo cocaïne in beslag genomen. Zogenoemde ‘uithalers’ – vaak jonge mannen die drugs uit containers proberen te halen - hadden die drugs uit een uit Zuid-Amerika afkomstige zeecontainer weten te bemachtigen. Onderzoek heeft aangetoond dat in anderhalf jaar tijd door de organisatie ruim 6.800 kilo cocaïne is ingevoerd. “Maar in werkelijkheid liggen deze getallen natuurlijk vele malen hoger. Wij praten vandaag slechts over het topje van de ijsberg”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.
Voor de meeste betrokkenen in deze zaak geldt dat ze zowel voor de invoer van cocaïne als voor witwassen en voor deelname aan een criminele organisatie worden vervolgd.
Duidelijke taakverdeling
De officieren vandaag op zitting: “Uit de bewijsmiddelen en ook de Sky chats valt af te leiden dat sprake is geweest van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten en de andere personen die betrokken waren bij de invoer van de partij cocaïne. De verschillenden verdachten hadden ieder een eigen cruciale, essentiële rol bij het smokkelen en bij het onderscheppen van de partij cocaïne voordat de container de haven van Antwerpen zou verlaten. Er was sprake van een duidelijke taakverdeling tussen de diverse medeplegers van de invoer. De verdachten hebben uitvoerig contact met andere deelnemers aan de invoer en sturen personen aan die op zoek gaan naar de container in de haven. Een verregaande vorm van organisatie en duidelijk omschreven plan waarbij er een voorafgaande toezegging nodig was van de verschillende personen wier medewerking onontbeerlijk was met het oog op het bereiken van het beoogde resultaat. Het gaat immers om de uithaling van twee grote partijen cocaïne binnen een korte tijdspanne.”
Autoverhuurbedrijf
Niet alleen de tien mannen, maar ook een autoverhuurbedrijf uit Barendrecht staat in deze megazaak voor de rechter op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het bedrijf wordt ervan verdacht een faciliterende rol te hebben gespeeld bij de invoer van drugs, zoals het leveren van stashlocaties en transportmiddelen met verborgen ruimtes. De autoverhuurbranche is kwetsbaar voor criminele invloeden, criminelen maken graag gebruik van verschillende voertuigen zodat zij zich onopvallend kunnen verplaatsen en onder de radar kunnen blijven tijdens opsporingsonderzoeken. Dat lijkt in deze zaak ook het geval: de huur werd contant betaald en de huurauto’s werden zeer geregeld gerouleerd. Tegen het bedrijf eisten de officieren een geldboete van 70.000 euro en verbeurdverklaring van alle in beslag genomen auto’s.
Strafeisen
Het merendeel van de tien verdachten heeft ervoor gekozen zich geheel of deels op hun zwijgrecht te beroepen. Met het bepalen van de eisen hebben de officieren de opstelling van de verdachten meegewogen. Alle eisen tegen de verdachte personen op een rij:
- 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats: veertien jaar cel en geldboete van 100.000 euro
- 23-jarige man uit Amsterdam: elf jaar en geldboete van 50.000 euro
- 40-jarige man uit Rotterdam: tien jaar cel en geldboete van 25.000 euro
- 23-jarige man uit Rotterdam: tien jaar cel en geldboete van 25.000 euro
- 23-jarige man uit Rotterdam: negen jaar cel en geldboete van 50.000 euro
- 24-jarige man uit Rotterdam: zes jaar cel en geldboete van 25.000 euro
- 28-jarige man uit Amsterdam: zes jaar cel en geldboete van 25.000 euro
- 34-jarige man uit Hoofddorp: vijf jaar cel en geldboete van 25.000 euro
- 27-jarige man uit Rotterdam: vier jaar cel en geldboete van 10.000 euro
- 29-jarige man uit Amsterdam: dertig maanden cel en geldboete van 10.000 euro
Uitspraak 13 mei.