ROTTERDAM - Cocaïne wordt niet alleen het land binnengesmokkeld door pakketten drugs toe te voegen aan legale ladingen of door het te verstoppen in de constructie van een container. Het kan ook worden verwerkt, ingewassen, in ander materiaal. Vandaag hoorden 8 verdachten straffen van 6 maanden tot 7 jaar tegen zich eisen, omdat het Openbaar Ministerie (OM) ze verdenkt van het medeplegen van de invoer van bijna 600 kilo verdovende middelen. Ze zouden zijn betrokken bij het verwerken van cocaïne in suikermelasse, met het doel dat in Nederland weer uit te wassen om er snuifcocaïne van te maken.


In april 2022 ontving het HARC-team informatie dat aan boord van een schip een container stond met daarin suikermelasse vermengd met cocaïne. Als de container aankomt op de Maasvlakte, zorgt het HARC-team ervoor dat die gevolgd wordt. De container wordt vervoerd naar een loods in Werkendam en daar gelost. Een deel van de zakken suikermelasse wordt nog verder vervoerd naar een adres in Utrecht. Het HARC-team doet vervolgens een inval op de twee plekken en neemt alles in beslag.

De kok in de keuken

Een 41 jarige man uit Colombia was volgens het OM betrokken bij het verwerken van de cocaïne in de melasse en is naar Nederland gevlogen met de bedoeling de drugs hier weer uit te wassen. De officier tijdens de zitting: “Vaak wordt in versluierde taal gesproken over ‘De Kok’ die ‘in de keuken’ aan de slag gaat. Wij zijn ervan overtuigd dat één van de verdachten van dit onderzoek zijn kunsten zou gaan laten zien als ‘kok’, maar zover is het niet gekomen door ingrijpen van politie.”

Hij heeft wel geholpen met het uitladen van de container en hij heeft samen met een medeverdachte de keuken, het drugslab, in het Limburgse Eijsden bezocht en goedgekeurd. Naast de kok kwamen er uit het onderzoek mensen naar voren die onder andere verantwoordelijk waren voor de import, het transport en de logistiek.

Bederven

In totaal zijn er 78 zakken melasse in beslag genomen. Daar zat 6 kilo cocaïne en 592 kilo ecgonine in. Dat laatste is een afbraakproduct van cocaïne en staat ook op de lijst van verboden middelen. De officier van justitie betoogde tijdens de zitting dat het niet logisch is om ecgonine in te willen voeren, omdat voor het omzetten van deze stoffen naar cocaïne veel meer tijd en ingewikkeldere chemische procedures noodzakelijk zijn met stoffen die lastig te verkrijgen zijn. “Alles lijkt er toch echt op te duiden dat de cocaïne die was toegevoegd aan de melasse is gaan bederven onder invloed van de melasse en de mogelijk hoge temperaturen in de container tijdens de tocht over zee.”

zeer zware en georganiseerde criminaliteit

Verdachten vormden volgens het OM allen een onmisbare schakel in de keten die nodig is om verdovende middelen in te voeren. De aanklager: “Hoe slecht drugs zijn voor de volksgezondheid behoeft eigenlijk geen betoog. De problematiek is echter groter dan gevaren voor de volksgezondheid. De Rotterdamse haven wordt al jaren overspoeld door drugs en de invloed die criminelen in de haven hebben is groot. Drugshandel gaat gepaard met veel geweld, wat in Rotterdam de laatste jaren meer dan ooit merkbaar is. Met andere woorden: de invoer van dergelijke partijen harddrugs, met zulke grote financiële belangen, kan niet anders worden gezien dan als zeer zware en georganiseerde criminaliteit. Hier dragen verdachten allemaal welbewust aan bij en dat rekent het OM hen aan.”

Aan vier verdachten die het OM ziet als organisatoren van de invoer is 7 jaar gevangenisstraf geëist, tegen 2 uitvoerders is 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf geëist. De verdachte die haar bedrijf willens en wetens liet gebruiken om als dekmantel te fungeren voor de invoer van de container met melasse krijgt een gevangenisstraf van 32 maanden als het aan het OM ligt. Tegen de chauffeur van een bestelbus die gebruikt is bij het ophalen en wegbrengen van de zakken melasse is 28 maanden cel geëist en tegen de man die was betrokken bij het overladen van de melasse is 6 maanden geëist.