ROTTERDAM - Zeven in beslag genomen auto’s, ruim 40.000 euro, een versnijdingspand met kilo’s (vermoedelijk) heroïne, ruim 180 hennepplanten. Het is nog maar een kleine greep uit de resultaten van de ondermijningsacties die de politie deze week in de regio Rotterdam hield. 23 verschillende ondermijningsacties; van hartje Rotterdam-Centrum tot het buitengebied van Voorne aan Zee.
Het is de Week Tegen Ondermijning, een week waarin allerlei gemeenten en organisaties die zich bezig houden met veiligheid en handhaving heel veel acties ondernemen om ondermijning tegen te gaan. Benieuwd wat we onder ondermijning verstaan, bekijk onze uitlegvideo die we speciaal voor deze week maakten.
Ondermijning kent vele vormen; van witwassen en oneerlijke concurrentie bij ondernemers, van drugsproductie of wapenopslag in woningen, tot arbeidsuitbuiting en mensenhandel. Samen met onder andere de Douane, Belastingdienst, diverse inspectiediensten, woningcorporaties en gemeenten organiseerde de politie Rotterdam deze week zo’n 20 ondermijningsacties. Er waren controles op de horeca, bedrijfspanden, huurwoningen en de automotivebranche.
Automotivecontrole
De automotivebranche, de verzamelnaam voor bedrijven die zich bezig houden met de productie, verkoop of reparatie van auto’s. De branche is aantrekkelijk voor criminelen. De bedrijfspanden kunnen gebruikt worden voor de opslag van geld, wapens of drugs, de bedrijven zelf om geld wit te wassen of andere illegale praktijken te verhullen. Met een rommelige administratie kan er gehandeld worden in gestolen voertuigen of onderdelen. En de auto’s zelf kunnen gebruikt worden om drugs of andere smokkelwaar te verplaatsen. Politie, gemeente en belastingdienst controleerden deze week op verschillende plekken auto’s, garages en andere autobedrijven. Er werd bijvoorbeeld gekeken of auto’s of onderdelen niet gestolen zijn, of de administratie op orde is, of het personeel niet te lang werkt of onder slechte omstandigheden en of bedrijven niet stiekem gebruikt worden voor witwassen of drugshandel. Dit soort criminele praktijken trekken de verkeerde klanten aan en kunnen zorgen voor overlast of zelfs gevaar voor de omgeving.
Hennepcontrole Capelle aan den IJssel
In Delfshaven werden woensdag diverse winkels en bedrijven gecontroleerd. Donderdag werden in het Rivium in Capelle aan den IJssel diverse bedrijven en voertuigen gecontroleerd. Eerder die week, dinsdag, werd samen met netbeheerder Stedin ook gecontroleerd in Capelle aan den IJssel. In één woning werden op zolder 189 hennepplanten aangetroffen. Deze waren bijna klaar om te oogsten. Ook stond er een zak met 1800 gram henneptoppen, klaar voor de verkoop en met een straatwaarde van zo’n € 20.000,- De bewoner van het pand (39) is aangehouden.
Mogelijk versnijdingspand Nissewaard
De afdeling handhaving van de gemeente Nissewaard voerde dinsdag een GBA-controle uit bij een adres dat vermoedelijk niet als woning werd gebruikt, ondanks dat het wel zo stond ingeschreven. Tijdens de controle rook handhaving een hennepgeur en ontstond het vermoeden dat er meer aan de hand was. Hierop is de politie geïnformeerd. Bij controle van de kelderbox werd de stempel van een drugspers gevonden, wat duidt op mogelijk gebruik als versnijdingslocatie.
Versnijdingspand Rotterdam-Zuid
Ook de huurwoningensector blijkt uit fenomeenonderzoek een kwetsbare branche, gevoelig voor ondermijning. In Rotterdam-Zuid klopten politie, gemeente en woningcorporaties dinsdag bij enkele woningen aan voor een praatje met de bewoners. Vanuit zorg en preventie, maar tegelijk ook met een controle, elk op hun eigen bevoegdheden. In één van de woningen trof de politie een versnijdingspand. Een versnijdingspand is een pand waarin drugs worden versneden en vermengd met andere stoffen om het volume toe te laten nemen en zo meer aan de drugs te kunnen verdienen. Met behulp van persen worden de drugs weer in een blok geperst, waarna ze verpakt kunnen worden. In de woning lagen naast 21 blokken (vermoedelijk) heroïne en versnijdingsmiddelen ook persen die gebruikt worden in dit proces. Eén persoon is aangehouden. Het gaat om een 29-jarige man uit India.
Buitengebieden Voorne aan Zee
Woensdag ging de politie samen met de Gemeente Voorne aan Zee, LTO en het Platform Veilig Ondernemen op bezoek bij de ondernemers van de buitengebieden. Want criminelen proberen steeds vaker op slinkse wijze boeren en grondeigenaren te betrekken bij hun illegale activiteiten. Vaak beginnen ze met een vriendelijk verzoek: ze willen een loods of schuur huren of een stuk grond gebruiken. Dit kan aantrekkelijk lijken, zeker als ze een hoge prijs bieden en weinig vragen stellen. Toch is de kans groot dat het gaat om criminele activiteiten zoals drugsproductie of opslag van gestolen goederen. Als ondernemer loop je hierbij grote risico’s. Meer weten over de risico’s van de opslag of productie van drugs, luister de podcast die we speciaal voor deze week maakten. Door de ondernemers preventietips te geven, worden zij weerbaarder tegen criminele praktijken en meer bewust van het belang om te melden.
ANPR-actie Spaanse Polder
Het basisteam Midden-Schieland hield woensdag samen met de belastingdienst een actie in de Spaanse polder. Op basis van kentekenherkenning werden kentekens met een speciale camera vergeleken met een lijst gezochte kentekens. Kentekenplaten van bestuurders die in dit geval boetes hadden openstaan werden met deze techniek door motoragenten naar een controleplaats geleid. Daar werden openstaande boetes geïnd. Van bestuurders die niet konden betalen, werden de auto’s in beslag genomen. In totaal zijn er 42 auto’s langs de kant gezet en gecontroleerd, waarvan er uiteindelijk 7 in beslag zijn genomen. Ook is er ruim 40.000 euro geïnd en reed er 1 bestuurder zonder rijbewijs. Al met al dus weer een geslaagde actie!
Veel acties in de Rotterdamse haven
De Zeehavenpolitie heeft elke dag ondermijningsacties uitgevoerd in hun bijzondere werkgebied. Ze deden een controle op ‘langliggers’ (schepen die lang in de haven stilliggen), gaven voorlichting en controleerden binnenvaartschippers en hielden dynamische (verkeers)controles. De haven is een focusgebied voor criminelen en is afgelegen genoeg dat ondermijning soms onzichtbaar plaats kan vinden. Daarom is het van groot belang dat de politie in goed contact staat met bedrijven en havenwerkers. Zij zijn de ogen en oren die ondermijnende signalen kunnen oppikken en melden.
Wilt u weten hoe u ondermijning kunt herkennen in uw wijk, neem dan een kijkje op www.houdmisdaaduitjebuurt.nl. Ziet u verdachte situaties in uw wijk, meld dit dan bij de politie via 0900-8844 of als spoed vereist is bij 112. Wilt u melden, maar blijft u liever anoniem, dan kunt u terecht bij M. via 0800-7000.