ROTTERDAM - De douane heeft de afgelopen weken acht cocaïnevangsten gedaan. Het gaat in totaal om 466 kilo en een onbekende hoeveelheid cocaïne opgelost in een lading melasse (suikerstroop). De gewogen drugs hebben een groothandelswaarde van ongeveer 11,5 miljoen euro.

De eerste vondst werd gedaan op 2 januari tijdens een douanecontrole van een container met bananen uit Costa Rica. De lading was bestemd voor een bedrijf in Nederland. In het koelgedeelte van de koelcontainer werden 50 pakketten ontdekt waarna een onderzoek werd opgestart. Nadat de reguliere lading was gelost, kwam de container terecht op een opslagterrein voor lege containers in Rotterdam. Op zaterdag 4 januari werd gezien dat een man de container benaderde en probeerde open te maken. Deze man, een 20-jarige Amsterdammer, werd door het Team Bijzondere Bijstand van de douane aangehouden. Hij is 8 januari voorgeleid aan de rechter-commisaris en die bepaalde dat hij langer vast moest blijven zitten.

Op 2 januari werd ook, tijdens een douanecontrole, in een lading melasse (suikerstroop) een partij vloeibare cocaine aangetroffen. Totaal ging het 550 kg vloeistof waarin een onbekende hoeveelheid cocaïne was opgelost. In eerste instantie bleek dat deze goederen naar Spanje moesten, maar uit het onderzoek bleek vervolgens dat de partij bestemd was voor een bedrijf in Rotterdam. De melasse kwam uit de Dominicaanse Republiek.

Ook werd op 2 januari in een container uit Suriname cocaine aangetroffen. Hierbij ging het om een zogenaamde groepagezending en tussen huisraad en voedsel werd vervolgens 84 kilogram cocaine aangetroffen. In dezelfde nacht van woensdag 1 op donderdag 2 januari werden twee uithalers aangehouden. Hierbij ging het om twee verdachten van respectievelijk 24 en 25 jaar uit Boxtel. Na onderzoek werd een koelcontainer aangetroffen waarin in het gedeelte van de koelmotor nog vijf

pakkettten met cocaïne werden aangetroffen. Het vermoeden is dat de vijf pakketen deel hebben uitgemaakt van een grotere lading. De twee verdachten zijn inmiddels voorgeleid en zitten in bewaring.

Groothandelswaarde

Vanaf 2025 berekent het Openbaar Ministerie in HARC-berichten niet langer de straatwaarde van cocaine, maar de gemiddelde groothandelswaarde per kilo cocaine. Dit is de prijs waarvoor de blokken in bronlanden worden gekocht. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek.
De drugs is inmiddels vernietigd.